Любов разруши моста над Сена

Любовните катинари изглежда вече са натежали на моста и създават опасност за гражданите

Част от парапета на „Пон дез ар“ (Моста на изкуствата) в Париж, обкичен с хиляди катинари се срути в неделя следобед. Заради инцидента се наложи преминаването по моста да бъде временно забранено, съобщи АФП.

„Пон дез ар“ е известна туристическа атракция, не само защото е в близост до Лувъра, а и защото влюбени от цял свят закачат на парапетите му катинари и след това хвърлят ключа в Сена , като символ на неразрушимостта на своята връзка. 

Заради огромния брой на катинарите обаче сега пострада самият мост. 

Практиката да се заключват катинари по парапета предизвика полемика в Париж. Кметството обяви, че търси „алтернатива на художествената и екологичната солидарност“, тъй като тази практика създава „проблеми за безопасността и естетиката“.

Обичаят съществува и на много други места – има го и в Германия, Русия, Китай, Италия.

Смята се, че началото му е поставено с книгата на Федерико Моча „Желая те“ , по която бе направен и филм. В нея героите заключват такъв катинар на моста „Милвио“ в Рим.

На парижкия „Пон дез ар“ катинарите бяха ограничавани до 2010 г., но в крайна сметка „обхванаха“ всичките 150 м от парапета, а след това се разпространиха и по други парижки мостове.

Напоследък няколко „любовни катинара“ се появиха дори и по Айфеловата кула, пише АФП.