Вестниците в Понеделник, 9 юни

Най-доброто от печата

09-06-2014, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДобричУтре: 9 юни

Стара Загора утре: 9 юни

Замразяването на проекта „Южен поток" е водеща тема за вестниците в понеделник

 

„Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил да бъдат спрени действията по изграждането на газопровода "Южен поток", докато не бъдат отстранени всички забележки на Брюксел. Това съобщи самият Орешарски след среща в Министерския съвет с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън. Тримата са на обиколка в Източна Европа. Според източници на "Труд" за решението си, взето още през миналата седмица, премиерът уведомил сенаторите в разговор за диверсификацията на доставките на газ за България. Основна тема на срещата била ситуацията в Украйна.
Украйна е основната причина за случващото се с "Южен поток", каза пред "Труд" източник от управляващите.
"В момента има запитване от страна на ЕК и по този повод сме спрели по-нататъшната работа. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа", каза Орешарски пред журналисти в МС. Очаква се експерти на ЕК да пристигнат у нас на 13 юни.
Премиерът не отговори на въпрос предвидени ли са неустойки в договора с руската "Стройтрансгаз", която бе избрана да строи българския участък от тръбата заедно с 5 родни фирми. Компанията се контролира от Генадий Тимченко, когото САЩ включиха в списъка на санкционираните лица заради украинската криза. Заради избора на изпълнителя без обществена поръчка Брюксел откри наказателна процедура срещу България. В петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди, че български фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на "Стройтрансгаз", може да се окажат обект на санкции от САЩ..." - в. „Труд".

„Проектът "Южен поток" ще бъде в синхрон с изискванията на ЕК. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски след срещата му с тримата американски сенатори...
"Обсъдихме въпроса с газопровода и със запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък", допълни Орешарски...
"Фактически съм разпоредил да спрат действия по изграждането до уточнение на процедурата", поясни още премиерът. 
От думите на министър-председателя стана ясно още, че по време на срещата със сенаторите той ги е запознал с усилията на страната ни в последната година, а и преди това, за диверсификация на доставките на газ, както и за приоритета за южния газов коридор - Шах дениз. 
"Посещение на високо равнище от страна на САЩ в един кризисен период в развитието на региона, е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност, заяви Орешарски..." - в. „Стандарт".

„На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.
Един от важните аспекти за енергийната сигурност на континента като цяло, ние сме страна силно зависима от един доставчик на природен газ. Запознах сенаторите с усилията в последната година, а и преди това, за диверсификация на доставките на газ...
Джон Маккейн от своя страна изрази благодарност за съвместните военни учения с България и обясни, че изразяват съгласие, че трябва да бъде постигнат енергийна независимост на Източно Европа. Той обясни, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".
Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради изграждането на "Южен поток", тъй като има съмнения дали той е съвместим с европейското енергийно законодателство. По думите на зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов от вторник "трябва да проявим характер и да доведем докрай изграждането на "Южен поток"...- в. „Дневник".

„Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всякакви дейности по изграждането на газопровода "Южен поток"...
Изявлението на премиера дойде три дни, след като лидерът на ДПС Лютви Местан поиска "Южен поток" да отговаря на всички изисквания и забележки на Еврокомисията. Седмица по-рано пък председателят на ЕК Жозе Барозу обяви наказателна процедура срещу България заради избора на строител...
"Бихме искали да видим колкото се може по-малко руско влияние в проекта и строителството на "Южен поток", заяви сенатор Джон Маккейн.
"Премиерът и правителството на България търсят независимост. В интерес на България е да търси диверсификация. Проблемът със строителя ще се изчисти между България и ЕС", обясни вчера Маккейн на въпрос дали наистина САЩ могат да санкционират български компании заради "Южен поток". Думите му бяха подкрепени и от сенатора демократ Кристофър Мърфи.
Наскоро министърът на икономиката Драгомир Стойнев обяви, че експерти от Брюксел пристигат на 13 юни в България заради "Южен поток"... - в. „24 часа".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност, заяви в началото на изявлението пред медиите Орешарски.
В течените на срещата е обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като пред американските сенатори българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати. 
Обсъдена е украинската криза, а Орешарски е подчертал позицията на България, която винаги е била в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и мирното решение на конфликта. Вярвам, че новият президент ще намери правилните подходи за това развитие, посочи Орешарски.
По време на срещата е станало дума и за един от най-важните елементи за България - енергийната сигурност на страната ни, която е силно зависима от един доставчик на газ... 
Президентът Росен Плевнелиев разговаря със сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С представителите на Сената на САЩ държавният глава обмени мнения по ситуацията в Украйна, по въпроси на енергийната сигурност и на сътрудничеството на България със САЩ в областта на отбраната и сигурността.
Държавният глава и сенаторите от САЩ споделиха позицията за необходимостта от силен и единен глас на Европа по отношение на кризата в Украйна. Президентът припомни категоричната българска позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната.
"Украинският народ има право сам да определя бъдещето си", категоричен бе Росен Плевнелиев и отново апелира за придържане към демократичните принципи и върховенството на закона, които, по думите му, са били нарушени с анексирането на Крим."Време е да оставим настрана сметките и да говорим за ценности", подчерта президентът.  Сенаторите Маккейн, Джонсън и Мърфи посочиха, че една от целите на източноевропейската им обиколка е да призоват за единен глас на Европа по кризата в Украйна, както и да подкрепят сигурността и стабилността на страните от Централна и Източна Европа в контекста на събитията на изток от региона..." - в. „Сега".

Предсрочните избори са другата най-отразявана  тема във всекидневниците.

„Консултациите на лидерите на БСП, ДПС и ГЕРБ с президента са стартирали. Това стана ясно от думите на Росен Плевнелиев в Казанлък, където той бе на Празника на розата.
Президентът вече се е чул с Бойко Борисов, Лютви Местан и Сергей Станишев, съобщи той. Увери, че има добра комуникация с тях и очаквал и нови разговори в името на националното съгласие за реформи.
"Ясно е, че отиваме към предсрочни избори през есента, но е рано да се раздават постове и да се говори за служебно правителство. Ясно е, че датата за тези избори е важна, но за мен има много други важни неща, които трябва да се свършат и преди, и след тези избори", обяви президентът.
Служебното правителство не е самоцел, а инструмент да успокоим нацията и да зададем посоката за правилните приоритети, които да бъдат следвани и от следващия кабинет, добави той. Плевнелиев призова премиера и партийните лидери да говорят сега, защото хората го очакват от тях.
Президентът отново декларира, че нямало да се редят коалиции на "Дондуков" 2. Но призова партиите да постигнат в диалог с негово посредничество..." - в. „24 часа".

„Рано е да се раздават постове. Въпреки това обаче, нека да съм категоричен, че всеки един от нас е време да говори. Това се отнася за министър-председателя, както и за президента, както и за политиците, защото нацията очаква от нас решения.  
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Казанлък.  
Искам да гарантирам на българския народ, че се отнасям много отговорно към своите ангажименти в политическата криза, в която се намираме. Имам добра комуникация с лидерите на парламентарно представените политически сили...  
Искам да гарантирам също така, че в трудната политическа, а очевидно и очертаващата се парламентарна криза в България, не само държавният глава, но очаквам и от всички политици да се отнесат по един отговорен начин. Стига вече със скандалите, с противопоставянето, на нас ни трябват решения, допълни Плевнелиев.
Плевнелиев се обяви "за" задължителното гласуване, но по думите му, преди да се правят политически сметки, народът трябва да се произнесе по въпроса. Според него освен да се въведе задължителното гласуване, трябва да се отговори и на въпроса как ще се даде възможност на българите в чужбина да гласуват. 
Държавният глава обяви още, че ще се срещне с представителите на политическите сили и ще ги призове да се постигне национално съгласие за реформи в здравеопазването, администрацията, пенсионното осигуряване, енергетиката, спрените еврофондове, както и да се изчисти имиджът на България в ЕС..." - в. „Сега".

„Тълкуванията на някои юристи, че предложеното от БСП задължително гласуване произтича от Конституцията, бяха отхвърлени от Йордан Цонев при изявата му в предаването "Всяка неделя".
Цонев се аргументира с въпрос: "Как ще отвориш секции за милион и половина българи, пръснати по цял свят?" "Посрещнахме искането като ненавременен жест за наказание или отмъщение. Не можеш да излизаш по този начин от властта. А ако следващите избори зададат същата конфигурация?", каза още депутатът от ДПС.
Йордан Цонев смята, че задължителното гласуване няма да се отрази най-зле на неговата партия: "Аз твърдя, че БСП ще загуби най-много от задължителни избори. Защото за ДПС гласува не повече от 60% от електората." - в. „Труд".

„ГЕРБ настоява за вот 2 в 1 през септември тази година - предсрочни парламентарни избори и референдум по трите въпроса за изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев в края на януари. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева..." - в. „Стандарт".

„Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви, че депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев ще внесат до дни предложение за промени в Изборния кодекс за задължителното гласуване. "Ще бъдем готови до сряда", коментира за "Стандарт" Йончев.
И уточни, че текстът ще бъде кратък и касаещ предсрочните парламентарни избори. По думите му няма да има проблем задължителното гласуване да се въведе само с корекция в Избирателния кодекс. "Не е необходим референдум, нито промяна в конституцията", заяви Йончев. И обори тезите на ГЕРБ и БСП за всенародно допитване или за ремонт на основния закон.
"Задължителен вот трябва да има, той е спасителен вариант за България", каза по-рано Бареков по време на възпоменателен събор за Александър Стамболийски в местността Янини грамади, организиран от ЗНС. Пред множеството лидерът на ББЦ заяви още, че коалицията е готова за предизборна кампания." - в. „Стандарт".

Всекидневниците цитират и експремиера Иван Костов за политическата ситуация в страната.

„В българския политически живот се е появило едно здравомислие, което идва от състоянието на криза, заяви в интервю за предаването на бТВ „Нека говорят" Иван Костов от ДСБ.
Ясно е, че ДПС осъзнава, че правителството не може да управлява страната, че каквото и да направи, ще срещне конфронтация от всички страни и има опасност от причиняване на икономическа криза в страната.
„Второто е, че те вече не играят ролята на езичето на везната. Истината е, че ДПС загуби ролята си на балансьор и наистина изглежда, че ДПС може да направи своя коалиция примерно с ГЕРБ и така да управлява страната. Очакваме да чуем ГЕРБ. В този смисъл ДПС трябва да прескочи бариерата - от ляво-център в дясно-център, което може да не бъде приветствано от ГЕРБ. От тази гледна точка ДПС усеща, че може да остане извън управлението на страната", каза още Иван Костов." - в. „Сега".

"И ДПС, и БСП трезво оцениха ситуацията, взеха разумни политически решения, в българския политически живот се появи едно здравомислие, което идва от състоянието на криза," заяви в интервю за БиТиВи Иван Костов от ДСБ по повод заявкит еза предсрочни избори на двете формации от последната седмица.
В тази връзка Костов обясни, че още преди да стане явна тази политическа криза, институциите бяха в кризисно състояние. Доверието към кабинета и Народното събрание в моемнта е рекордно ниско.
"При такива нива на всеобщо недоверие към тези институции, винаги се стига до подаване на оставка и прекратяване на мандата," заключи бившият лидер на Демократи за силна България.
По думите му, е ясно, че ДПС осъзнава, че правителството не може да управлява страната, че каквото и да направи, ще срещне конфронтация от всички страни и има опасност от причиняване на икономическа криза в страната.
Втората причина за действията на движението според Костов е, че ДПС вече не играят ролята на езичето на везната. "Истината е, че ДПС загуби ролята си на балансьор, те вече не могат да направят своя коалиция с ГЕРБ, ще трябва да има съгласие и от двете страни," каза още Костов с уговорката, че все още не е ясно какво ще реши ГЕРБ в тази конфигурация.
ДПС ще трябва да прескочи бариерата - от ляво-център в дясно-център, което може да не бъде приветствано от ГЕРБ. "От тази гледна точка ДПС усеща, че може да остане извън управлението на страната", каза още Иван Костов.
Голямата тревога на всички е дали няма да навлезем в нова криза, която вече ще е хронична криза. Това би било и много тежко изпитание за Коалиция за България, затова вероятно те ще настояват изборите да са по-рано, прогнозира Иван Костов." - в. „Днвеник".