Първанов поиска смесена изборна система

Георги Първанов: Предлагам да се изработи декларация за национално съгласие по темите за бюджет 2015, енергийната политика и промени в Изборния кодекс

Предлагам да се изработи декларация за национално съгласие. Това каза Георги Първанов, на пресконференция на АБВ, предаде Агенция „Фокус”.

В тази декларация ще залегнат няколко ключови въпроси - бюджет 2015, развитието на българската енергетика и промени в изборния кодекс. Първата точка е постигане на съгласие по бюджетната политика, бюджетната философия, върху която ще се изгражда новият бюджет за 2015 година.

„Сега се спори за датата на изборите - дали след, или преди приемането на бюджета да станат изборите”, каза Първанов и допълни, че по закон бюджетът за 2015 година трябва да бъде внесен до 30 октомври. „Има голяма вероятност едни да направят бюджета, други да го изпълняват, други да плащат сметката, както се казва”.

 Втората тема, по която трябва да се търси съгласие е енергийната политика на България, „заради изключително тежкото състояние, в което се намира българската енергетика и сериозните предизвикателства, пред които сме изправени”. По думите му, не търпи отлагане решаването на въпроса за българската позиция за „Южен поток”. Важен е и въпросът за бъдещето на ядрената енергетика у нас, като Първанов посочи, че в новата енергийна стратегия на страната този въпрос е засегнат съвсем бледо и много по-неясно, отколкото е било в предишните 4-5 стратегии. Като основни насоки по тази тема Георги Първанов посочи предприемането за удължаването на срока на експлоaтация на 5 и 6 реактор на АЕЦ Козлодуй. Лидерът на АБВ посочи и проблемът в управлението на енергийните дружества, като един от сериозните в българската енергетика. „Там има неща, които изглеждат много тежко и драматично и отново причината е напълно субективния подход във формирането на ръководството на тези дружества”, каза Първанов и заяви, че не разбира логиката в това, държавата да се определя като лош стопанин на тези дружества и те да се предоставят на други държави. По отношение на промените в Изборния кодекс, Първанов заяви, че трябва да се изчистят онези детайли, които улесняват покупко-продажбата на изборите и визира увеличение брой на наблюдателите в изборния ден.

Георги Първанов, заяви, че промяната на Изборни кодекс може да се върнем към идеята за мажоритарен вот. Видя се, че хората са активни по отношение на личностите”, каза Първанов и допълни, че това показва, че трябва да се разшири тази практика. „Начина според мен е 50 на 50 – смесена избирателна система, нещо, което много хора искат и сега”, заяви Първанов.