Вестниците в Неделя, 8 юни

Краденият ток по-евтин от останалия


24 часа
По 3 стотинки ще се плаща краденият ток след 1 юли вместо по 11,55 стотинки сега. Това изчисление направиха от ЕВН. Цената е само на тока, който енергото купува от НЕК за покриване на технологичните загуби по мрежата. Тя е без такси за достъп и пренос, както и без добавките.
От компанията дадоха и конкретен пример. На 19 февруари хванали клиент от Свиленград да ползва нерегламентирано ток. Начислили са му наказателно 967 киловатчаса. Той е платил 111,69 лв.


Пробват задължителен вот и без промяна в конституцията
24 часа
Вариант задължителното гласуване да се въведе само с промяна в Изборния кодекс, без да се пипа конституцията, се обмисля в БСП. Според някои водещи юристи на социалистите, сред които дори председателят на парламента Михаил Миков, може да се стъпи на "времево" тълкувание на чл. 42 от основния закон, в който е записано избирателното право, научи "24 часа".
Тъй като там пише, че "гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират...", можело да се заключи, че нормата се отнася към времевото изискване, т.е. навършването на 18 г., гласи екзотичната теза.


Задължителното гласуване пред провал
Труд
Въвеждането на задължителното гласуване за предсрочния парламентарен вот, който се задава, е пред провал.
Причините - в БСП има разнобой дали идеята на лидера им Сергей Станишев е осъществима и основателна. След като в петък посрещнаха с ръкопляскане идеята на Станишев за задължително гласуване, днес парламентарната група на БСП и ръководството на партията не могат да решат как точно да стане това.
Ситуацията се усложнява допълнително и от референдума по темата, който е в ход и има събрана подписка. Затова червените решили да обсъдят предложението на Станишев не на обикновен пленум на Националния съвет, а на миниконгрес, за да се чуят повече мнения.


Енергиен шеф №1 спечелил над 1 млн. лева за година
Труд
Малко над 1 млн. лева е спечелил шеф № 1 в държавната енергетика Георги Христозов през миналата година. Това показва декларацията му пред Сметната палата, публикувана в петък.
В сумата е включена и заплатата на Христозов, която той получава като председател на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). По-голяма част от дохода му - 815 000 лева, идва от "друга стопанска дейност", 131 000 - от наеми, и 71 309 лева - от трудови договори.
До средата на миналата година Христозов беше изпълнителен директор на държавния ТЕЦ "Марица - изток 2". Още тогава той се похвали, че за периода от 2000 г. до 2013 г. е внесъл в държавния бюджет над 2,2 млн. лева данъци.


Министрите спестили 1/2 милион
Стандарт
Близо половин милион лева са спестили 17-те министри от кабинета заедно с премиера през 2013 г. Това показват декларациите им пред Сметната палата за имотното им състояние.
За една година премиерът Пламен Орешарски заедно със съпругата си Елка са увеличили спестяванията си в банка с 12 хил. евро. Средствата са от заплати и лихви. Преди година премиерската двойка декларира влогове за 170 000 евро. От лекциите си в УНСС премиерът е получил през миналата година близо 12 000 лв. Орешарски е декларирал остатък от лизингово задължение за автомобил в размер на 2400 лв.
Вицепремиерът Даниела Бобева е подала празна декларация. Другият вице - Зинаида Златанова, която е и правосъден министър, е декларирала влог 18 424 лв. от заплати и наеми..


Орел, рак и щука в БСП
Стандарт
БСП изпадна в тежък разнобой, след като соцлидерът Сергей Станишев поиска да се въведе задължително гласуване. Предложението се прие като ответен удар срещу ДПС заради отказа на движението да спасява кабинета. "Никой не е обсъждал с нас идеята за задължителен вот. На практика тя трудно може да се случи скоро, а и крие много рискове", коментираха червени депутати. Според тях Станишев е взел решението в много тесен кръг и изобщо не го е дискутирал. "В момента сме като орел, рак и щука. Партията няма единна позиция, а това е най-опасно в такъв момент", заявиха висши социалисти. Очаква се противоречията да избухнат на предстоящия пленум във вторник. Тогава цяло крило в Столетницата ще предложи БСП да потърси сближаване с АБВ на Георги Първанов, твърдят членове на Изпълнителното бюро на соцпартията.