11-членен екипаж се измъкна от сомалийски пирати след 4 години в плен

Мъжете са настанени в хотел, като всички са в добро здравословно състояние

11 членове от екипажа на пакистанския кораб „Ем Ви Албедо”, пленени преди почти четири години, са успели да избягат от похитителите си, предава „Асошийтед прес”.

Това е най-дългото време, в което заложници на морските разбойници са били държани в плен. Общо потърпевшите прекараха 3 години и 7 месеца в неволя, като според официални източници често срещу тях са били прилагани безпричинни мъчения.

До щастливата развръзка се е стигнало, след като с помощта на един от пиратите мъжете са успели да избягат от похитителите си. Те незабавно са потърсили помощ от правителствените сили в близко село, които са изпратили армията срещу базата на терористите.

„Няколко от тях имаха обувки, останалите бяха само по бельо, но някак си са успели да се придвижат по трудния терен и да потърсят спасение”, заяви Омар Шейх Али Обсоле, служител в Отдела за борба с пиратството към сомалийската държавна администрация.

„Събрали сме всички потърпевши и сме ги настанили в приятен хотел. Имат климатик и топла вода, като тази сутрин ги видях и всички бяха много щастливи. Не са в лошо здравословно състояние, но ни разказаха за ужасяващи неща по време на живота им в плен”, съобщи още Обсоле.