Медиите в Унгария протестират срещу нов закон за рекламата

Журналистите се страхуват от ограничаване върху свободата на словото

Медиите в Унгария излизат на протест, заради предложението за налагане на нов данък върху приходите от реклама.

В знак на протест два от основните вестника в страната излязоха с черни първи страници, а радиа и телевизии не излъчваха нищо за около 15 минути.

Преди дни журналисти и анализатори алармираха, че новото предложение на правителството на Унгария да наложи тежък данък върху рекламните приходи на медиите заплашва свободата на пресата.

Проектозаконът е представен от депутат от управляващата партия „Фидес". Той предвижда налагане на данък върху годишните рекламни приходи на медиите в няколко стъпки, увеличавайки го максимално до 40% от приходи от над 89 милиона долара.

Заместник-главният редактор на проправителствения вестник Magyar Nemzet заяви, че предложението е опит на правителството „да стъпи върху врата на свободата на словото".

Той добави, че данъкът ще доведе до намаляване на медиите, ще направи работата по-трудна и ще ограничи ефективността им.

От 2010 година премиерът Виктор Орбон се опитва да централизира политическия контрол и да увеличи ролята на държавата - от образованието до бизнеса и медиите.

Анализатор от Mertek Media Monitor заяви, че данъкът може да увеличи влиянието на правителството в медийната област.

Има предложение също да се събират данъци и от интернет компании.