Вестниците в Събота, 7 юни

Гласуваха за минути заема от €1,49 млрд.


"Стандарт"
Ситуацията с бюджета е нормална, а рисковете са управляеми, каза министърът на финансите Петър Чобанов, след като парламентът одобри пускането на нова емисия облигации в размер до 1,493 млрд. евро ФОТО Михаил Кършовски
Парламентът гласува за броени минути емисията на нов държавен дълг в размер до 1,493 млрд. евро. 108 депутати гласуваха "за", 38 "против" и 4-ма "въздържали се". Книжата скоро ще бъдат пуснати на международните пазари. Средствата, които ще бъдат получени при пласирането на ценните книжа, са предназначени основно за предстоящите плащания в размер на $1,086 млрд. в началото на 2015 г. на падежа на глобалните облигации, емитирани, когато министър на финансите беше Милен Велчев. Със средства от емисията ще се покрие и бюджетният дефицит за настоящата година.


Министрите спестили 1/2 милион
"Стандарт"
Близо половин милион лева са спестили 17-те министри от кабинета заедно с премиера през 2013 г. Това показват декларациите им пред Сметната палата за имотното им състояние.
За една година премиерът Пламен Орешарски заедно със съпругата си Елка са увеличили спестяванията си в банка с 12 хил. евро. Средствата са от заплати и лихви. Преди година премиерската двойка декларира влогове за 170 000 евро. От лекциите си в УНСС премиерът е получил през миналата година близо 12 000 лв. Орешарски е декларирал остатък от лизингово задължение за автомобил в размер на 2400 лв.
Вицепремиерът Даниела Бобева е подала празна декларация. Другият вице - Зинаида Златанова, която е и правосъден министър, е декларирала влог 18 424 лв. от заплати и наеми.


БСП и ГЕРБ подкрепиха задължителното гласуване
"Дума"
БСП и ГЕРБ се обявиха за въвеждането на задължително гласуване. За властта е нужна легитимност, но за това са нужни законодателни и конституционни промени, които да въведат задължително гласуване на българските граждани, заяви Сергей Станишев. Само по този начин всички българи ще поемат съдбата на страната ни в ръцете си, подчерта той. Лидерът на БСП обяви, че започва политически консултации за датата на предсрочните избори.
Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава едно управление е най-представително, поясни Бойко Борисов. Той обясни, че задължителният вот предполага висока избирателна активност. Малко по-късно обаче в официална позиция на партията се оказа, че ГЕРБ били за провеждане на референдум за задължителното гласуване, заедно с предсрочните избори.
Не искам да вярвам, че с искането си за задължително гласуване Сергей Станишев си отмъщава на ДПС, коментира Лютви Местан. Той призна, че не драматизира подобна идея, но не я подкрепя.


Убиецът на Паоло под домашен арест
"Монитор"
Бизнесменът Георги Сапунджиев, който прегази в пешеходната зона на Стара Загора 4-годишния Паоло, се измъкна от килията и ще остане под домашен арест, докато тече разследването срещу него. Това реши вчера състав на Окръжния съд в Стара Загора. Сапунджиев беше доведен в съда с верига на краката. Той пристигна облечен с анцуг и ниско наведена глава, без да отговори на нито един журналистически въпрос. Преди магистратите да произнесат своето определение, защита на бизнесмена заяви, че Сапунджиев може да оглушее.


Спасиха удавница, докато търсят изчезналото момиче във Варна
"Труд"
30-годишна варненка спасиха екипите, които от два дни търсят тялото на изчезнало в морето момиче.
Въпреки лекия дъждец рано следобед жената пристигнала на плажа между Първа и Втора буна, съблякла се и се гмурнала в морето. Погълнала обаче вода и започнала да маха отчаяно. Спасители я видели и успели да я извлекат навреме на брега.