Румен Петков: Орешарски позволи от слуга да бъде превърнат в пачавра

Политика

06-06-2014, 20:02

Снимка:

АБВ

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Р.Петков: БСП се държи двулично

Р.Петков: Ръководството на БСП трябва да напусне

Р.Петков: Пеевски използва медиите си, за да слага чадъри или за да плюе

Р.Петков: "Позитано" не е БСП!

Р.Петков: В ръководството на МВР нито един не разбира от полицейска работа

Р.Петков: Няма избори, които Станишев не може да загуби

Р.Петков: На всеки „на Орешарски” – по две чиновнически заплати

Р.Петков: Орешарски, за теб важен е Пеевски, поздрави го от мен

Румен Петков: Орешарски, хайде и ти в Сингапур

Румен Петков: Орешарски, няма да скачам върху политическия ти труп

Румен Петков: Орешарски успя да съсипе и "Южен поток"

Румен Петков: Престъпленията в енергетиката ще станат достояние на ЕК

Румен Петков: Орешарски, държиш се като дребен слуга от периода на Делян Пеевски

Румен Петков: Лявото е в криза и решението е АБВ

Румен Петков: При управлението на Орешарски некадърните уволняват кадърните

Румен Петков: И в митниците ли, бе, Орешарски?

АБВ готви скандални разкрития в сектор "Енергетика"

АБВ призовава: без евтини внушения!

Орешарски, няма да скачам върху политическия ти труп

Орешарски, хайде и ти в Сингапур

Левицата е много болна и единственото спасение за нея е АБВ, каза Р.Петков в ексклузивно интервю за Bulgariautre.bg

Г-н Петков, близо ли е оставката?

Аз мисля, че практически оставката е факт. От гледна точка на технология, на внасянето на оставката на кабинета, на извървяването на цялата процедура по връчване и връщане на мандата и сформирането на правителство е един чисто технически въпрос. Но всички тези увъртания, които се правят днес от Сергей Станишев, му носят само допълнително напрежение и допълнително смущение.

Тоест, няма да устиска дълго?

Няма как да устиска дълго, защото имаме една неработеща администрация, имаме абсолютно неработещо Народно събрание, имаме едно куцо правителство, което е по-добре да бездейства, отколкото да действа, защото тъй или иначе всичите му действия са в ущърб на обществения и националния интерес.

А защо са всички тези увъртания?

Станишев се е хванал за властта като удавник за сламка – по един изключително грозен начин. Аз не разбирам с какви очи можеш да гледаш журналистите и обществото, след като допреди десетина дни си говорил, че правителството е изпълнило 85% от предизборните си ангажименти, а днес обвиняваш правителството. В началото на седмицата обвиняваха областните лидери и общинските лидери на партията. Днес в обвинението бяха включени и министрите на ДПС, имали сме неадекватна социална политика. Въобще, едно изключително некоректно и непочтено поведение на Станишев, от което всички, които го познаваме, не сме изненадани, но то ще постави БСП в абсолютнс изолация.

Затова разбирането на АБВ е, че е необходим много сериозен, много солиден диалог, но с хора, които наистина могат да водят диалог – аз днес слушам за пореден път, че ще се прави анализ. Това ръководство и Станишев не направиха анализ на катастрофалната 2009 г., не направи анализ за загубата на изборите през 2013 г., така че аз не вярвам, че днес ще бъде направен един, подчертавам, обективен анализ на изборната катастрофа на БСП.

Затова считам, че левицата е много болна, БСП е в тежка морална и политическа криза и решението вляво е АБВ. Носителят на здравото, на почтеното в политиката вляво е АБВ. Колкото по-бързо се разбере това от хората, толкова по-добре за левицата, иначе рискуваме да бъде поднесена на тепсия властта на десницата.

Кога можем да очакваме нови избори, ново правителство и какво ще бъде присъствието на АБВ в него?

Лично аз считам, че новите избори трябва да бъдат търсени до края на септември – началото на октомври. Защото имаме много сериозни и други причини. Това правителство е на път да направи необратим отказа от „Южен поток”. Това правителство е на път да извърши беззаконие, и то против обществения интерес, с изграждането на VII блок. Обществото не знае нито каква е цената, нито ще има ли държавна гаранция. Говори се, че цената на VII блок на „Козлодуй” е горе-долу колкото двата блока на „Белене”. Тоест, има ред неща, които не бива да бъдат допускани, и това налага ускоряването на провеждането на изборите. Виждаме, че това правителство направи заявка, че ще бъде закупена за огромна сума нова ескадрила самолети, без да имаме експертния анализ на ръководството на Военновъздушните сили, на експертите в тази сфера, тяхното мнение доста разминаващо се с това, което беше изложено от военния министър Найденов.

Що се касае до състава на следващия кабинет, нека видим първо състава на следващото Народно събрание и, виждате последните дни членове, и то сериозни, на БСП, се вливат в АБВ, ние сме в процес на изграждане на партия, интересът към нас се засилва и това ме окуражава за предстоящия парламентарен вот.

Вие с кого бихте водили диалог, след като това правителство рухне?

Терминът ви е точен – „рухна”. Но аз не бих бързал с политическия диалог, един от проблемите на това правителство е, че то управляваше задкулисно; ние нямаме нито една публична среща между ръководството на БСП и на ДПС и това допълнително хвърля сянка върху способността на тези партии да водят публична политика.

АБВ е факторът, който пръв предложи активен обществен политически диалог за изчистване на приоритети, които не са „леви” или „десни”, приоритети, които са на България. Останалото е технология на тяхната реализация.

Какви ще са основните ви приоритети оттук нататък?

Ние вече заявихме, демографската криза. В неделя ще представим виждането си за състоянието на българската енергетика, ключов сектор, в който това правителство нанесе огромни щети, както впрочем и кабинетът на Борисов, и забавянето на „Белене”, на „Южен поток” ни поставят в една много неизгодна позиция.

2000 г. ние се правихме на интересни с проекта за Син поток, Син поток ни заобиколи, Турция печели, ние стоим и гледаме. Сега забавихме изграждането на „Южен поток”, а можеше вече да сме един незаобиколим фактор в енергийната сигурност на Южна Европа, проускаме и този шанс, а виждаме, че страни като Унгария водят много съзнателна политика за националния си интерес и нищо не е в състояние да ги спре.

Как ще коментирате слуховете изненадващата пресконференция на ДПС?

ДПС даде 11 дни на Сергей Станишев. Лютви Местан неколкократно подчерта, че е готов за преговори и поиска от Станишев да постави ясна и открита позиция. Той не го направи. Вместо това говори за поредния анализ и подкрепя едно задължително гласуване, при положение, че само преди няколко месеца Мая Манолова разправяше, че задължителното гласуване е едно „дървено желязо”.

Това са абсурди в непоследователността в ръководството на БСП и затова избирателите изпитват все повече отвращение към тях.

Това днес ход от страх ли беше?

Ами това е поведение на слаб политик, който се опитва да плаши партньора си, защото е недоволен, че партньорът му е излязъл почтено пред обществото, направил е своя анализ и е заявил своето политическо разбиране за излизане на страната от кризата. И нищо повече.

И последен въпрос, през тези 48 дни Орешарски чу ли някой от призивите ви?

Не, но аз не съм и очаквал. Просто той позволи от слуга да бъде превърнат в пачавра.