Началото на края: Доган заповядал предсрочните избори

Тежка среща е решила съдбата на кабинета "Орешарски", ден преди Местан да я обяви на пресконференция

Бърза оставка - това е съдбата на правителството, която, както всички предварително знаеха, беше решена от ДПС. На трудна за преглъщане от БСП пресконференция формалният лидер на етническата партия Лютви Местан поиска оставка и предсрочни избори до края на годината.

Трудното за коалиционния партньор решение обаче е било взето от фактическия предводител - играчът зад кадър Ахмед Доган, чието мълчаливо присъствие всички усещат на политическата дъска.

В сряда вечерта, в навечерието на решаващата пресконференция, е имало тежко емоционален шестчасов разговор между Сергей Станишев и Лютви Местан. Дни преди това лидерът на БСП е разговарял с Доган за резултатите от европейския вот - добри за единия, но пагубни за другия участник в управляващата коалиция, информира "24 часа".

На масата е поставен вариант за "силно партийно правителство" на БСП начело със Станишев. Доган веднага го отхвърлил.

Под натиска на тежката му дума, в разговора в сряда вечерта Сергей предложил на Лютви сформирането на второ правителство в рамките на този парламент - "силно социално" правителство. Местан е попитал: "С какви пари?". Заради спрените европейски средства и други притискащи фактори един такъв новосформиран кабинет няма откъде да финансира политическата си порграма.

В "социалното" правителство Станишев искал, в тон с предложението си, социалното министерство и всички ресурсни ведомства, включително управляваното в момента от ДПС МОСВ. Поискал МВР да бъде поето от "силна партийна червена фигура" - в момента БСП асимилира Цветлин Йовчев като чужд организъм; като фигура на ДПС.

Отхвърлили и този вариант.

След като коалиционната половинка не хвърлила нищо приемливо на масата, Лютви Местан прибрал залозите и прекратил залагания. След това, в четвъртък сутрин, показа какви карти държи в ръката си и поиска оставка.

БСП трябвало да реагира бързо. Рано тази сутрин червеният лидер свикал депутатите си и ги информирал: оставка през август; спасителен пояс, решен около 20:00 часа снощи.

И ето го днес Сергей Станишев, заявявайки, че КБ "е готова за предсрочни парламентарни избори". А само той и Местан знаят, че докато симулира хладнокръвие, социалистът чака с трепереща лъжичка следващия ход на Доган.