Оставка и избори наесен поиска Станишев

Датата на изборите се определя от президента, заяви лидерът на БСП

"Изборите не бива да бъдат протакани при условие, че няма достатъчна обществена легитимност и подкрепа", заяви председателят на БСП и коалиционен партньор в правителството Сергей Станишев на пресконференция днес.

Станишев е категоричен, че "Коалиция за България" е готова за извънредни избори.

"Не смятам, че провеждането им след година е уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети", подчерта той. БСП никога не се е плашила от избори. Ще проведем консултации и с нашите партньори, и с другите политически сили за предсрочни избори – кога това би било най-полезно за страната.

Станишев е категоричен, че държавата има нужда от ясен бюджет, като същият трябва да се приеме от нов легитимен парламент.

Вот напролет също не е добър избор, каза още Станишев.

Формулата програмно правителство се изчерпа.

Време е всеки да поеме своята отговорност за бъдещето на страната. Анализът ми сочи, че рестартът на държавата предполага промени в законодателството и въвеждане на задължително гласуване, каза още Станишев.

„Има нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце. Смятам да потърся подкрепа за това и от Националния съвет на БСП, както и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили. Не знам коя партия би спечелила или загубила от такава сериозна промяна”, посочи Станишев.