Животновъди и земеделски производители излизат на протест

Недоволните ще блокират път Е-79 край Дупница

Животновъди и земеделски производители излизат на протест срещу неизпълнени ангажименти на правителството. Намерението им е да блокират главния път Е-79 край Дупница.

Това е вторият протест в рамките на един месец, организиран от Национална асоциация "Струма 2012".

"Нито една от точките в националното споразумение не е изпълнена в срок", каза председателят Юлия Куюмджийска, цитирана от БНР. Тя нарече откровена лъжа информацията на сайта на министерството, че помощите по програма де минимис са изплатени в срок.

Животновъдите и земеделските производители продължават да настояват за отмяна на нулевата година по мярка 214 за агроекологични плащания, особено по отношение на местните породи животни, застрашени от изчезване. Протестиращите искат спиране на ваучерната система за гориво с по-ниска акцизна ставка и настояват да получат паричния еквивалент на помощта.

"За поредна година ние, животновъдите, сме измамени, защото този слой буквално ни откъсва главите на всички. Санкционират ни за пасища, мери и ливади и ние не си получаваме парите. Искаме най-после този слой да бъде ревизиран, така както се полага от ЕК."

Протестът е от 12 часа до паметника Дупнишка комуна на главен път Е-79.