Парламентът решава ще поеме ли България дълг от 1,5 милиарда евро

Вчера ГЕРБ внесоха пети вот на недоверие именно заради финансовата политика на правителството

Парламентът ще обсъжда дали държавата да поеме дълг от близо 1 милиард и 500 милиона евро. Вчера комисията по бюджет и финанси одобри емитирането на облигации на международните пазари, а ресорният министър Петър Чобанов обясни, че намерението на правителството е чрез заема да погаси стари дългове.

Вчера вечерта ГЕРБ внесоха пети вот на недоверие към кабинета Орешарски, именно заради финансовата политика на правителството.

Депутатите трябва да гласуват днес и отмяната на Закона за публично частното партньорство. При дебатите възникнаха сериозни спорове между управляващи и опозиция. Председателят на парламента Михаил Михов коментира, че Законът за публичното и частното партньорство така и не бил приложен на практика, довел до хаос в законодателството, свързано с обществените поръчки и концесии и бил типичен пример за свръх регулация и създаване на ненужно законодателство. От партия Атака също се обявиха срещу закона. От ГЕРБ обаче настояха да бъдат направени нови промени, но не и тотално отхвърляне, като припомниха, че философията на закона се подкрепяла и от местните власти още преди неговото приемане и е сложил край на разграбването на държавното имущество.

Парламентът ще гласува на първо четене и промените в Закона за туризма, които предвиждат от догодина да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене и развлечение. В закона се създава и нов раздел, свързан с организацията на детския ученически отдих и туризъм.

Междувременно стана ясно, че в 10.30 Коалиция за България ще даде пресконференция в Народното събрание. Тя се очаква с голям интерес, след като вчера лидерът на ДПС Лютви Местан - коалиционен партньор на социалистите, обяви, че правителството на Пламен Орешарски не може да изкара пълен мандат. Местан очерта няколко варианта за развитие на политическата ситуация, като посочи, че ДПС предпочита кабинетът да подаде оставка най-късно до октомври, а в края на ноември или началото на декември да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Официална позиция на БСП за бъдещето на правителството все още няма. Заместник-председателят на партията Янаки Стоилов обаче допусна, че предсрочни избори може да има и по-скоро от есента, ако социалистите не се разберат с ДПС.