Майки искат промени в закона след убийството на Паоло

7 града излизат на мълчалив поход в памет на премазаните на пътя деца

Шокиращият инцидент от Стара Загора, при който джип уби 4-годишния Паоло пред очите на семейството му, провокира неправителствени организации да организират шествие срещу жестокото деяние.

На 7 юни, събота, от 11 ч., в 7 града почернени родители с подкрепата на други граждани излизат на шествие под наслов "Мълчалив поход за живот".

В предаването "Дневен ред" Мария Димитрова – майка на Валя от Бургас, която беше прегазена на пешеходна пътека през 2011 г., заяви твърдото си искане за извършителите на тези тежки престъпления да има ефективни присъди, а не само условни присъди.

"Трябва да се престане с търсенето на вратички за оневиняване. Аз и другите майки като мен сме готови на всичко, готови сме да стигнем до край в исканията си. За нас не е важна победата, защото ние сме погребали децата си, важното е да не се случи същото с тези, които днес са живи и здрави, и стъпват по улиците и пешеходните пътеки", заяви майката на Валя.

Активно в каузата за промени в закона за движение по пътищата се включва и Калина Крумова, председател на сдружение "Евромайки". Не трябва да чакаме едно дете да бъде убито, за да кажем, че има нужда от реформи. Тези искания бяха дневен ред и преди 2 години. Те нямат политически цвят и трябва да бъдат подкрепени от всички политически партии, заяви Крумова.

Тя каза още, че следващия петък в 10 ч. "Евромайки" организират Кръгла маса в парламента, където всички партии и неправителствени организации са поканени да изложат конкретните си искания. На 17 юни се организира национален протест в цялата страна, а на 24 юни ще се проведе станалият вече традиционен благотворителен концерт в памет на децата, убити по пътищата на България.