Пореден скандал! Финансовата комисия одобри нов 3-милиардов заем!

А кой ще го връща?

Само преди ден финансовия министър се кълнеше, ококорен през дебелостъклените си очила, че нов заем (поне за тази година) България няма да тегли.

На редовната сесия на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание преди няколко часа беше одобрен нов заем за близо 3 милиарда лева.

До решението се стигна буквално за пет минути, а в него не участваше опозицията. Предвижда се парите да се вземат чрез издаване на еврооблигации.

За да бъде окончателно приет, проектът трябва да бъде одобрен и в пленарна зала. Където гласовете на опозицията са еднозначни, но изолирани от споеното гласоподаване на управляващата коалиция.

Оттук нататък възникват няколко въпроса:

Първо, излъгал ли е министър Петър Чобанов или, както се случва на много негови колеги от Съвета, просто е бил прескочен ведно с българския интерес по веригата на формиране на задкулисни решения за фискалното бъдеще на страната?

Второ, какво обяснение ще го накарат да даде, за да мотивира поредния макроикономичеси провал?

Трето, когато настъпи моментът да се гласува прясно внесения вот на недоверие в областта точно на фискалната политика, ще поемат ли онези, които подписват нов заем на страната ни, политическата си отговорност, натискайки "За" на провала?

И четвърто и най-важно: Кой, кой ще плаща този нов заем?

Хрумва ни и едно риторично питане. А именно, дали пък Йордан Цонев, в качеството си на основен стълб в поискалото по-рано днес предсрочни избори ДПС, не е решил да направи тържествено "харакири" на това управление, преди еднопосочно да го прати вкъщи?