Кабинетът живее някакъв свой собствен самостоятелен живот

Унижиха за пореден път публично министър-председателя на държавата

От няколко месеца АБВ предупреждава за провала, който категорично претърпя управленската политика на кабинета, както и за необходимостта от предсрочни избори. Днес за това заговориха и от ДПС, които вчера обявиха сами кого мислят да назначат за министър на околната среда и водите и с това унижиха за пореден път публично министър-председателя на държавата. Това заяви по време на пресконференция в Плевен членът на инициативната група на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Според Румен Петков предложението на Движението за права и свободи за предсрочен парламентарен вот идва като ясен резултат от стоплянето на отношенията им с ГЕРБ. Първият сигнал за това бе срещата “на кафе“ в Кърджали между Бойко Борисов и Лютви Местан и последвалата след нея спешна корекция на Изборния кодекс, без да се взема предвид мнението на БСП, посочи той.

По думите на Петков има и друга серия от ясни индикатори, които очертават неспособността на правителството да ръководи държавата. Първият от тях е свързан с начина, по който страната ни в момента управлява енергийния си сектор. В ръководството на БЕХ например, се назначават хора без чисто свидетелство за съдимост и в очевиден конфликт на интереси, като Георги Христозов, припомни Румен Петков. Той още веднъж изрази недоумение от мълчанието, което продължават да запазват по въпроса премиера и ресорния министър. Енергетиката ни е пред колапс, задлъжнялостта в сектора надхвърля 2,5 милиарда лева, предупреди още Румен Петков. Според него управляващите са сключили и изключително непрозрачни и финансово неизгодни договори за изграждане на „Южен поток“. Строежът на неговото сухопътно трасе в България струва в пъти повече, отколкото полагането на тръбите на „Северен поток“ на дъното на морето, а това е абсурд, заключи той.
Втори много ясен сигнал за неадекватността на кабинета дават резултатите от неговата работа. За една година министрите са внесли под десет законопроекта, посочи още Петков. По думите му правителството и партията мандатоносител са загърбили политическия диалог с всички. С външните си и с вътрешните си доскорошни партньори, включително и с неправителствения сектор и синдикатите. “За една година няма никакъв разговор на БСП със синдикатите. Нещо по-лошо, няма разговор на правителството със синдикатите. Има тристранен съвет, който в общи линии, образно казано, живее на батерии. Правителството е в много тежка и външнополитическа, и вътрешна изолация. Правителството живее някакъв самостоятелен живот. Нашият премиер вижда министър-председател само сутрин, когато се бръсне. Не е нормално в една държава, която има претенциите след няколко години да председателства ЕС, министър-председателя да се вижда само със себе си“ , категоричен бе Румен Петков.

Изходът от тази криза е започването на диалог. Включително и на солиден диалог в лявото политическо пространство, за какъвто отдавна се обявява АБВ. Трябва да определим национални приоритети, за които всички да работим, необходими са и мерки за стабилизация на страната, както и предсрочни избори, за да може всичко това да се реализира, обобщи Румен Петков.