ГЕРБ няма да участва в сформиране на ново правителство без провеждането на избори

Издигането на следващ еврокомисар от България трябва да стане от "легитимна институция"

Антоний Гълъбов определи позицията на ДПС за предсрочен вот преди края на годината като напълно логична.

ДПС усилваше сигналите си, още от пресконференцията си в изборната нощ, че постигнатите резултати представляват проблем и има разколебаване на легитимността на това управление и трябва да се търси решение. За съжаление БСП не разбра тези сигнали и не беше готова да им отговори.

Според Гълъбов изборите трябва да са през есента, което е традиционно в парламентарните избори в последните над 20 години и досега това не е било посочвано като слабост, информира БНР.

Аз преди няколко месеца казах, че вървим към актуализация на бюджета през септември, тъй като той няма да издържи на натоварването, на което е подложен. Още повече, че при ново спиране на европейски средства бюджетът задължително ще трябва да бъде актуализиран, така че вървим към една много сгъстена програма на политическа криза.

Според Гълъбов Реформаторският блок и ГЕРБ могат да сформират мнозинство заедно след избори през есента, без подкрепа от други партии.

Социологът Румяна Бъчварова, шеф на политическия кабинет на Бойко Борисов е категорична, че ситуацията в страната е такава, че всеки, който има политически усет, осъзнава, че ние сме изправени пред един абсурд. Въпрос на смелост и на политическо решение е да бъде казана истината в очите. Господин Местан я каза доста меко. Необходимостта от предсрочни избори е ясна от година.

Решение за политическото поведение на ГЕРБ ще бъде взето още днес на Изпълнителна комисия. При всички случаи е ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за сформиране на ново правителство в рамките на този парламент.

Бъчварова коментира, че издигането на следващ еврокомисар от България трябва да стане от "легитимна институция", която има правата да го направи.  Тук всички трябва да разчитаме на политическата отговорност и да няма предложения на своя глава или на пук на останалите.