Мълчалив протест на пл. "Независимост", заради Мая Манолова

В 14:30 часа Ранобудните студенти и "Протестна мрежа" ще излязат на протест срещу комисията на зам.председателя на НС Мая Манолова

Днес в 14,30 часа се организира мълчалив протест пред административната сграда на парламента на пл.“Независимост”. Негови инициатори са преподаватели, представители на Ранобудните студенти и “Протестна мрежа”. Поводът е днешното заседание на комисията на Мая Манолова към НС, на което ще се обсъжда темата за референдума, но без участието на автентичния представител на гражданското общество - Комитетът за референдума.

 

„Започваме мълчалив протест в знак на несъгласие с нашия роден парламентаризъм”, каза проф. Близнашки, който е председател на Комитета за референдума. „Абсурдно е комисията на Мая Манолова да се произнася по въпроса за референдума, без да бъде поканен Комитета. Те не искат да ни изслушат. Най-вероятно ще отхвърлят идеята за референдум. С този протест искаме да изразим нашето несъгласие да се работи по подобен начин, с този подход да се решават проблемите”, коментира Близнашки.

 

Той припомни, че Комитетът обжалва във Върховния административен съд отказа на председателя на НС Михаил Миков да даде възможност да бъдат отстранени нередностите по чл.13 ал. 4.

 

„Явно е обаче, че парламентът бърза да реши едностранчиво този въпрос. Опитват се да ангажират НС с една позиция, която изначално е срещу идеята за референдум”, посочи още професорът. 

 

Припомняме, че преди изборите ГРАО призна като недействителни част от събраните 500 000 подписа за референдума, свързан с промени в изборното законодателство. Дни след това лично председателят на НС Михаил Миков отказа на Инициативния комитет да отстранят пропуските в списъците с подписи, който проф. Близнашки определи като “правен абсурд”.