Схемата на ББЦ! Търговец на гласове в скандален репортаж на bTV

От партията набирали търговци на гласове, но не им платили за осигурените избиратели

Търговец на гласове се оплаква, че партия го излъгала. Той осигурил договорените избиратели и трябвало да получи парите за сделката ден след вота. За гласа си хората трябвало да получат по 20 лв., а той като посредник - по 10.

В пловдивската Арман махала не изслушват въпросите до край. Като чуят думата „избори" и казват, че при тях такова нещо няма. Бизнес с хората от махалата имал мъж, който пожела анонимност. Казва, че е задлъжнял към 60 души с общо 1200 лв.

„Аз съм от Пловдив. С мен се свързаха хора от партията на г-н Бареков. Негов представител. Казваше се уж Артур. С малко име. И ми каза, че предоставя сума от 30 лв. да му намерим хора, които да гласуват. Тези хора могат да гласуват, за която искат партия - само да им има подписите”, разказа мъжът пред камерата на bTV.

После попитал каква е цялата система - защо се дават пари не за определена партия. Въпросният Артур му казал, че бюлетини ще бъдат подменени и след приключване на изборите, а анонимният източник до 2-3 дни ще си получи парите, за да се разплатим с хората.

„Хората гласуваха и останаха излъгани. Хората са може би около 250 човека. само от нас. Схемата е почти в целия Пловдив”, разказа мъжът. Включените от списъка му гласували според уговорката, твърди самият той. Ден-два след изборите трябвало да получат парите си. В схемата, за която разказва, участвали и жени. Срещу хвърления глас, жените получили обещаните 20 лв.

Проваленият купувач на гласове твърди, че всички други политически сили са се разплатили с хората, чиито вот са спазарили. Само тези от неговите списъците на ББЦ останали излъгани.

Артур, който трябвало да се разплати за осигурените гласове, оставил подарък - рекламна химикалка на партията на Бареков, и изчезнал.

Търговецът на гласове се обърнал към bTV, защото не можел да отиде със списъците с лични данни в полицията, тъй като извършва престъпление. Но пък си иска парите. Въпреки че пред камера в махалата отричат, че са ги завлекли, при нашия събеседник идва представител от квартала. Той бил човекът, който събирал личните данни и обещавал по 20 лв, твърди търговецът.

И пред bTV, и пред своя партньор, търговецът на гласове твърди, че човекът с парите - Артур, е неоткриваем.

 

Вижте как бедни хора стават партийни дарители!

Вижте още Скандал! Дарители по неволя на "България без цензура"