Скандал! Дарители по неволя на „България без цензура“

Използват лични данни за фалшиви спонсори на партията при отчета

Разследване на bTV съобщава за схеми за злоупотреба с лични данни, при които са набирани дарители за партията без тяхно знание.

Според списъка с дарители, публикуван от Сметната палата, 47-годишната Галина Бориславова от козлодуйското село Гложене е дарила 1000 лева на „България без цензура". „О, Боже Господи, това не е верно, ние и двамата с мъжа ми сме пенсионери”, казва жената.

Оказва се, че Галина, която е пенсионер по болест, все пак има общо с партията на Николай Бареков. На евровота, когато й предложили да стане застъпник на „България без цензура" срещу лични данни и пари, жената се съгласила.

„Ами всичко съм си дала като застъпник, ЕГН-то съм си дала. Едни хора от Козлодуй ни таковаха и ни казаха, че ще ни платят по 50 лева и това беше. Въобще не сме се разправяли повече”, казва Галина.

Другият дарител на „България без цензура" от село Гложене е 35-годишната Евдокия Йончева, която е безработна. Евдокия никога не е влизала в банка, не знае как се внасят пари по сметка, не са й предлагали да стане застъпник или наблюдател на партията на Бареков. Но когато седмица преди евровота я поканили да отиде на предизборния концерт на „България без цензура" в София, жената, която от 15 години не е виждата столицата, се съгласила на драго сърце.

Всички в селото се чудят как семейство, което едва връзва двата края и разчита на съседите, за да оцелява, изведнъж се оказва спонсор на партия. В автобуса, с който Евдокия стигнала до София, личните карти на пътуващите били събрани.

Сега Галина и Евдокия се молят да не станат клиенти на полицията заради злоупотребата с личните им данни.

Водещите на предаването заявиха, че лидерът на „България без цензура” Николай Бареков е поканен за гост в сутрешния блок на bTV днес. В отговор, Бареков е заявил пред ПИК снощи: "Няма да гостувам на сутрешния блок на Би Ти Ви утре, поради простата причина, че те си позволяват да правят "разследване" за дарителите на нашата партия и се опитват по този начин да изместят центъра на разговора и да откраднат от времето, което ми се полага".

 

Вижте как се слоупотребява предизборно с лични данни!

Вижте още Схемата на ББЦ! Търговец на гласове в скандален репортаж на bTV