Вестниците в Четвъртък, 5 юни

23-годишна моделка си купи кафене за 1,76 милиона лева


24 часа
23-годишна бивша моделка купи кафене в центъра на София за крупната сума от 1,76 милиона лева.
Симона Стоянова купи заведението, в което се помещава под наем първият "Старбъкс" у нас - срещу спортната палата в София. 23-годишната девойка, която тръгна от "Ивет фешън", а след това покори световните подиуми, се яви на публичен търг и придоби имота за 1,76 милиона лева, съобщава "Преса".
Кафенето е с площ 358 кв.м, което прави по 2514 евро на квадрат. Според експерти Стоянова е направила добра сделка. През последните години сделките за търговски площи на бул. "Васил Левски" в участъка от ул. "Ген. Гурко" до ул. "Граф Игнатиев" се сключват на цени между 3500 и 6000 евро/кв.м.


Върви интрига с ход "Станишев премиер"
24 часа
Няма вариант Сергей Станишев - премиер. В момента някой надгражда спекулации.
Това коментира вчера изключително информиран източник от "Позитано", след като се завъртя вариантът, че лидерът на БСП ще предложи себе си за министър-председател на ново правителство в рамките на този парламент.
Избирателите на БСП не припознавали обаче кабинета на Пламен Орешарски като правителство на социалистите и това бил големият проблем. Затова се водели сериозни разговори каква ще е програмата през следващите месеци.


580 къщи "изгоряха" заради казан за ракия
Труд
Скандал и смрад разтресоха Каблешково, след като заради затворен казан за ракия се разкри, че канализацията на половината град е незаконна. Неподозиращи развоя на събитията жители на бургаското градче пратили сигнал до екоинспекцията, че казанът замърсява дере и много мирише на джибри.


Какви кашпи, бе мърлячи?
Труд
За убитото момче на пешеходната зона в Стара Загора става дума. Днес слагат кашпи антиубийци. Ще бъдат преграда срещу нови трагедии.
Моля? Убиецът си е убиец. Него Господ ще го съди. А другите? Кашпите са декор, но декор ли бе полицията в Стара Загора през тези години? Защо допусна забранената зона да бъде за привилегировани? А, кмете?
Знам, че ще кажете: Я се вижте в София! Уви, така е. Общинари, я вижте какво се случва и на "Витошка", и из цялата страна!


Местан обеща изненади днес
Стандарт
Днес "ДПС свиква нарочна пресконференция в зала "Запад" на Народното събрание във връзка с вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, и по темата за контролирания плавен преход на политическия процес". Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. И допълни: "Ще дешифрираме този израз, защото от вторник насам чувам оценки, че позицията ни не е била съвсем ясна. Ще доизясним позицията по този въпрос. Моля ви, не ме карайте да коментирам намерения, искам да коментирам реални мотиви и така разговорът ни ще бъде по-съдържателен". "Въпреки твърденията за преяждане с власт ДПС няма никакви амбиции за разширяване на властовите си позиции", категоричен бе за пореден път Местан. Запитан дали остава на едни позиции с БСП, Местан отговори, че "въпросът с дълбочината на промените в кабинета са по-скоро следствие от идеята за хоризонта, който стои пред този кабинет". "Утре (б.р. днес) ще говорим по всички тези въпроси. Ще ви изненадам с толкова ясни и конкретни отговори, които да бъдат ясни на всички", закани се Местан.


Кабинетът спести 124 млн. на бизнеса
Стандарт
Почти 124 млн. лв. на бизнеса са спестени заради намаляването на административните тежести в периода юли-декември 2013 г. Това са част от констатациите, записани в отчета на правителството за 1 година управление. Документът бе утвърден от Министерския съвет вчера. В него се казва още, че планираните за реализиране до края на 2014 г. мерки ще намалят административната тежест с още около 100 млн. лв. годишно. Невъзстановеният данъчен кредит към края на май 2014 г. пък е "на безпрецедентно ниското ниво от около 180 млн. лв.". Кабинетът отчита и въвеждане на нови 500 електронни услуги. Равнището на безработица за първото тримесечие на 2014 г. е 13% и намаля с 0,8% спрямо същия период през 2013 г. През периода юни 2013-април 2014 г. 213 578 безработни лица са започнали работа.


При акт не продаваме колата
Монитор
Да се направи обща електронна система на нотариусите и тя да блокира сделката, когато някой опита да продаде колата си, а се окаже, че има неплатен акт от КАТ или местен данък. Това предлага Нотариалната камара, съобщи вчера зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.
Идеята е, след като се представи талонът на автомобила и в системата се впише регистрационният номер, да се прави проверка за задължения. Ако изскочат такива, то номерът на возилото ще бъде блокиран от електронната система във всички 615 нотариални кантори в страната.


Президентът обеща драстично увеличение на парите за отбрана
Сега
На фона на все по-тежкия недостиг на средства за сектори като здравеопазване и образование България направи сериозна заявка пред ключови съюзници да увеличи почти двойно бюджета си за отбрана. Това стана по време на срещата на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ във Варшава, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша. Форумът премина под знака на обещания от всички натовски държави да увеличат военните си бюджети като част от поуките от кризата в Украйна. Барак Обама обяви план за програма на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа.