България трябва да препотвърди ангажимента си за повишаване на разходите за отбрана

Страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО

На срещата на върха на НАТО в Уелс през есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на Алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2 на сто от БВП. Това трябва да направят и другите страни от НАТО, коментира президентът Росен Плевнелиев, който обобщи пред журналисти във Варшава темите от работните разговори на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ в полската столица, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша.

„Не може да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции", категоричен беше държавният глава. Според президента, страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО. България може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море. Съществуват и възможности за съвместно изпълнение на проекти по концепцията за интелигентна отбрана, заедно с другите държави от НАТО в региона, посочи президентът. „България не може да стои настрана от процеса на интеграция, който протича в момента", подчерта Росен Плевнелиев и изтъкна примера на държавите от Вишеградската група и Балтийските страни, които вече имат много добре работещи съвместни проекти и програми.

Пред лидерите от Централна и Източна Европа президентът на САЩ Барак Обама е препотвърдил категоричния ангажимент на САЩ и на НАТО към сигурността на държавите членки, „независимо дали става въпрос за един войник или за един сантиметър от територията на всяка една от държавите", коментира още държавният глава. „Президентът Обама посочи много ясно, че Америка стои твърдо зад своя ангажимент към демократичните държави, членки на НАТО. Всяка една страна обаче трябва да направи необходимото, защото сигурността не се подарява, тя трябва да бъде изработена със съвместни, колективни усилия", каза още Росен Плевнелиев.
Във Варшава президентът на САЩ обяви програма на стойност 1 млрд. щ.д. в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа. По програмата ще бъдат финансирани съвместни учения на страните от региона и разширяване на отбранителните способности. Президентът Росен Плевнелиев беше категоричен, че България трябва бъде активна в рамките на програмата и да подготви и предложи качествени проекти.
„Всички заедно оценяваме, че се намираме в един решителен момент за сигурността в Европа. Трябва да бъдем на нивото на очакванията, да имаме единен силен глас, с надеждата, че Русия ще промени своята политика, за да може отново действията на всеки един в Европа да се базират върху ценностите на правовата държава и международния ред, а не върху правото на силния", коментира още държавният глава във Варшава.

Късно снощи българският президент присъства на церемонията по връчване на първата награда „Солидарност". В полската столица днес държавният глава присъства на тържествената церемония, с която беше отбелязана 25-годишнината от първите демократични избори в Полша и началото на политическите промени в Централна и Източна Европа.