Чехия обявяват корупцията за туристическа атракция

"Магистри по корупционна администрация"

В приличащата на лабиринт Франтишекова градина в Прага, скрит градски оазис в центъра на чешката столица, се разиграва любопитна церемония.
Мъж и жена в спретнати черни униформи, с минаващи през раменете им пояси с бледосиня и оранжева ивица, се готвят да връчат най-високото академично отличие на своята организация на група неспокойни новобранци.
Туристи и офис служители не могат да обуздаят любопитството си и надзъртат, за да прочетат изписваното с богато украсени букви, които бавно биват нанасяни върху големи хартиени свитъци с красив калиграфски почерк.
Надписът, който се появява, гласи "Магистри по корупционна администрация".
За определена сума Петър и колегите му ще ви отведат на обиколка из "забележителностите", свързани с корупцията и връзкарството, така навредили на чешкия преход от социалистическа планова икономика към капиталистически свободен пазар, пише vesti.bg.
"Приемам го като заплаха за нашите свободи, защото ако тези структури от мафиотски тип станат достатъчно силни, те са в състояние да заплашват граждани", каза той за Би Би Си.
Обиколките дават на посетителите поглед върху онова, което е станало с огромните суми пари на данъкоплатеца, изчезнали в джобовете на нечестни държавни служители и съмнителни бизнесмени.
Това е една екскурзия с чести спирания покрай показни вили, общински и държавни строителни обекти със сериозно превишен бюджет и ехтящи коридори на сгради на местното самоуправление.
А в края на обиколката на хората в групата се дава уникален сувенир – те получават на шега "диплома" по корупционна администрация – намек за многото официални лица и политици, обвинявани в купуване или придобиване на академичните си квалификации по-бързо от обичайното, в това число - най-големия парадокс – на дипломи по право.
Но корупцията е печално известна с трудността да се измерва точно.
Глобалната организация за следене на корупцията "Трансперънси интернешънъл" постави Чехия на 57-мо място от 177 страни в своето проучване "Индекс за възприятие на корупцията-2013", който изследва за колко корумпиран се възприема публичният сектор на дадена страна от гражданите ѝ.
"Това е същият проблем, който го има и в много други страни с комунистическо минало", каза Адриана Кърначова, която оглавява чешкия филиал на "Трансперънси интернешънъл"