Порошенко ще защитава правата на българите в Украйна

Украинският държавен глава и българският президент Росен Плевнелиев обсъдиха ситуацията в размирната държава

Новоизбраният украински президент Петро Порошенко, който ще положи клетва в събота, ще защитава правата на българите, живеещи на територията на размирната държава. Пред българския държавен глава Росен Плевнелиев той е поел ангажимент, че след встъпването си в длъжност като президент на Украйна "ще се отнесе много сериозно към правата на българите в страната и ще търси решение, базирано на европейските ценности и стандарти".

"Петро Порошенко е много тясно свързан с българската общност в Украйна. Самият той е завършил предизборната си кампания в Болград и има много топли чувства към българите", заяви Плевнелиев пред журналисти в полската столица Варшава, където е в момента за срещите между държавните и правителствените ръководители от Централна и Източна Европа и президента на САЩ Барак Обама.

Форумът на високо равнище е посветен на 25-годишнината от демократичните промени в ЦИЕ.

След разговора с Порошенко стана ясно, че скоро българският президент ще посети Украйна.

"През 21-и век трябва да се работи за изграждането на стабилност и доверие и не би следвало да се подклажда напрежение в съседни държави", коментира Росен Плевнелиев. Според него кризата в Украйна налага светът и Европа да говорят с един глас.

"Опасността от налагане на санкции не е отминала и ако Русия не признае проведените легитимни избори в Украйна и продължи да дестабилизира региони в страната, е възможно да се премине към трета, нова фаза на налагане на санкции, включително и икономически", заяви президентът след срещата.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че ако се стигне до подобна ситуация, България трябва да бъде на висотата на своята отговорност, като достоен член на ЕС. "Ние трябва да помогнем на Русия да работи за доверие и да спазва правилата на международния правов ред", подчерта държавният глава. Президентът отбеляза също така, че ЕС не може да толерира поведение на "агресивно налагане на нов ред, базиран на правото на силата и на неспазването на международните норми".