Социологическата наука понесе тежък удар, заради корпоративните интереси

Преподавателите от катедра "Социологически науки" към СУ призоваха в отворено писмо всички социологическите агенции да спазват етичния кодекс

Преподаватели от катедра „Социология" към Софийския университет "Св. Климент Охридски" публикуваха отворено писмо, предизвикани от удара върху авторитета на тяхната наука, нанесен от най-популярните социолози в страната - от социологическите агенции. Това обръщение идва след грубите грешки, допуснати по време на предизборната кампания за Европейски парламент. По време на нея бяха изнесени десетки прогнози за изхода от вота, които далеч не се сбъднаха.

В кодекса на Българските социологическа асоциация е записано следното:   

„Социолозите следва да "реализират своите задачи посредством внушаващи доверие начини и практики: те не правят съзнателно оценки, които са неистинни или подвеждащи."

"В професионалната си дейност социолозите не би трябвало да се ръководят от или подчиняват на целите на възложителя (политически, икономически, религиозни и т.н.), независимо от това дали ги споделят или не. Те не би трябвало да допускат изследването им да се използва за постигане на недемократични цели или такива, които имат за последица дискриминация на отделни групи.”

"Държим да подчертаем, че социологията далеч не се свежда само до демоскопски и електорални проучвания, тя изследва цялостните процеси и тенденции на развитие на обществото, в което живеем, както и кризисните явления в него. Електоралните изследвания обаче, които бяха далеч от изборните резултати, неизбежно оказват влияние върху престижа на социологията като цяло", пишат социолозите от СУ.

Според тях трябва да се анализират причините, довели до провала на демоскопските изследвания на някои социологически агенции, прогнозиращи последните избори за евродепутати.

"Създава се впечатление за тежко нарушение на професионалните стандарти  или за съзнателно манипулиране на резултатите. Това събитие не е изключение: подобни тревожни тенденции се проявиха и при предишните парламентарни и местни избори", коментират учените.

Преподавателите смятат, че е излишно да се напомня от какво трябва да бъде воден един социолог. Това са спазването на моралните и професионални стандарти – единствената гаранция за безпристрастен и компетентен анализ на общественото мнение и нагласи. Социолозите трябва да бъдат водени от прилагането на научни методи, които са разписани като ключово правило в етичния кодекс на Българската социологическа асоциация.

"Неспазването на професионални стандарти води не само до срив в престижа на конкретната агенция, а подкопава доверието в способността на социологията да предлага научни обяснения на социалния свят. Не би трябвало да подценяваме дългосрочната опасност - да отблъснем млади хора от професии, свързани с прилагането на социологически методи", смятат социолозите.

"Ние като академични социолози сме приели за своя кауза да преподаваме тази наука като шанс за разбиране на съвместния ни живот. Вярваме, че представителните проучвания имат за цел да покажат състоянието на обществените нагласи и призоваваме нашите колеги от бизнеса да се стремят да правят същото", пишат още те.

Накрая учените призовават колегите си да се придържат към тези стандарти и принципи, приети от тяхната професионална общност. "Не можем да приемем отклоняването от тях в името на бизнес или други интереси", завършват социолозите от катедра "Социология" към СУ.