"Аз напускам БСП", а ти?

Манолова твърди, че в БСП няма да има лов на вещици, но...

Ситуацията в БСП след загубата на изборите наистина е тежка, понеже никой не обича да губи на национални избори, призна Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание.

В сутрешния блок на бТВ Манолова заяви, че БСП продължава да подлага на анализ загубата си на вота, но - увери Манолова - няма нужда и необходимост да се взимат експресни и импулсивни решения за оставки. Тя дори провидя европейско бъдеще в лидера на столетницата Сергеи Станишев.
По думите й, на този етап въпросът с неговата оставка пред БСП  не стои!

Броени минути по-късно стана ясно, че отливът от "Позитаник" започва с пълна сила.
Найден Найденов и група младежи напускат БСП и преминават към АБВ. Това се посочва в откритото писмо до медиите, изпратено от Найден Найденов. „Аз съм автентичен социалдемократ, носител на левите идеи, завещани ни от Димитър Благоев – Дядото. Поех общинската структура на БСП в Карлово в момент, когато никой от днешното ръководство не желаеше и нямаше смелостта да поеме отговорността в трудния за партията момент – с разбити и обезверени структури, без финансиране и с материална база, недаваща възможност за ефективна работа. Без да търся личната себеизява, успях да стабилизирам и изградя отново заличени на места структури. Под мое ръководство партията спечели местните избори през 1999 година, президентските през 2001 и 2006 година, парламентарните през 2005-а и местните през 2007 година”, посочва той в писмото.

Решението му е продиктувано от събитията и процесите, които текат в партията от 2010 година насам. Още оттогава са видими ясни тенденции за овладяване на партията от кръгове, които имат откровено и единствено меркантилно-олигархични интереси и са загърбили идейните основи и наследство, в името на които цяло столетие социалистическата партия е работила за широки социални кръгове и за цялостното добруване на обществото, чието доверие бе употребено и вулгарно предадено, обясни Найденов.

„Инакомислещите в БСП бяха и са подлагани на брутални репресии, които нямат аналог в историята на съвременната българска държава - когато деца отговарят за решенията на родителите си или родители за решенията на децата си. Свидетели сме на безпрецедентни уволнения на хора, позволили си нормални човешки контакти с представители на вътрешно-партийната опозиция. Вместо тези, по места и в националното ръководство, които имат своята реална вина за поредицата управленски и кадрови гафове, както и за трагикомичните резултати от няколко избора, да понесат своята отговорност и да подадат оставки, сме свидетели на високомерно пренебрежително отношение, както към редовите членове на БСП, така и към целия български народ.

Затова днес аз се вслушвам в гласа на младите Руми, Иван, Тони, Краси, Марин, Хриси, Цецо, Евгени, Миро, Веси, заедно с които напускам БСП, която заради сегашното си ръководество показа, че не може да бъде изразител на хората с ляво мислене и заради същото това ръководство е неспособна да победи основните политически опоненти на левите и лявоцентристки партии в България.

За нас, лявомислещите и патриотично настроени хора има друг път, в лицето на Алтернатива за българско възраждане – АБВ и затова ние, напускайки БСП, се присъединяваме към единствената формация в център – ляво, която може да се противопостави на ГЕРБ и другите десни и крайно десни формации, а именно АБВ”, се посочва още в открито писмо на Найден Найденов. Освен него, БСП напускат още 11 души: Румяна Пенева, Иван Хаджийски, Стоянка Арчева, Красимир Генков, Марин Као, Хрисимира Найденова, Цветан Карайоланов, Евгени Иванов, Мирослав Георгиев, Веселина Спасова, Димка Денкова

Найден Найденов, председател на групата съветници от Коалиция "Демократична левица" в Общинския съвет на Карлово, заместник-председател на Областния съвет на БСП - Пловдив (2010-2012), секретар на Областния съвет на БСП - Пловдив (2012-2014), председател на Общинския съвет на БСП - Карлово (1999-2008), заместник-областен управител на област с административен център Пловдив (2005-2007) и кмет на община Карлово (2007-2011).

Изглежда, че вече е ясно - разцепление в БСП има и Манолова този път е изцяло права - ситуацията там е тежка, но ме се взимат и решения за промени.

* Заглавието е на редакцията