Kритиката от страна на ЕК е напълно основателна

Ключовият проблем за „Южен поток” е порочния начин, по който бе избран изпълнителят за изграждането на българския участък

Ако наложената от Брюксел наказателна процедура срещу страната ни заради "Южен поток" има ефект върху инвеститорския интерес към България, то няма толкова да зависи от самия факт, че има санкция, колкото от въпроса защо е наложена такава. Това коментира в ефира на радио „Фокус” Константин Проданов, финансов експерт от АБВ. Той посочи, че ключовият проблем е порочния начин, по който е избран изпълнителят за българския участък на изграждането на тръбопровода.

„Не е пусната обществена поръчка, проведена е една тържна процедура със само привидност на конкуренция и прозрачност, обявена няколко дни преди Коледа, миналата година. В крайна сметка, съвсем очаквано, бива спечелена от една руска фирма, която беше обявила, че ще я спечели още месеци по-рано, и от един консорциум от фирми в България, близки до Делян Пеевски”. Проданов смята, че това отблъсква и създава много лош прецедент и лоша среда за чуждите инвеститори, тъй като показва, че фирми, близки до властта, биват фаворизирани. Това, което допълнително обезпокоява е, че отново на един кръг от фирми, които така или иначе имат сериозно пазарно, политическо и медийно влияние в страната, отново се дава огромен ресурс на разположение – най-големия инфраструктурен проект в страната през последните десетилетия – и средствата от него биват насочени отново в ръцете на хора, които не вземат присърце обществения интерес, каза още Проданов.

Проданов е категоричен, че критиката от страна на ЕК е напълно основателна и не би трябвало да се търси политизиране на нещата.

Геополитическит конфликт Украйна – Русия – ЕС няма да се отрази добре на страната ни, а и това вече е факт, каза Константин Проданов. Той посочи, че данните за износа на страната ни за първите месеци на годината го показват. По-голям повод за притеснение обаче е, че 100% от руския газ, който страната ни получава, минава през Украйна – зависими сме и от източника на газ, и от трасето. В този смисъл, държавата ни е добре да търси алтернатива за източника на газ, коментира експертът. И „Южен поток” се явява своеобразно решение в случая.

Реализацията на „Южен поток” трябва да стане в съответствие с нормите на третия енергиен проект на ЕС. Затова договорът трябва да се предоговори, за да бъде в съответствие, категоричен е Константин Проданов. И проблемът е, че тази задача беше предостъпена на еврокомисаря Йотингер, който в момента не действа в тази насока. Трябва да водим сами преговорите си и да следваме националния си интерес, допълни експертът.