Все по-малко хора по света симпатизират на Русия

Северна Корея и Иран са сред най-върлите противници на политиката, водена от Москва

Отношението на хората по света към Русия силно се е влошило, сочат данни oт социологическо проучване на GlobeScan/Pipa за BBC World Service, което е проведено в 24 страни.

Хората са по-негативно настроени към Русия през последните години. Проучването е направено преди кризата в Украйна и сочи, че симпатизиращите на Кремъл намаляват с всяко следващо изследване, като началото на провеждането на тези анкети датира от 2005 година.

САЩ и ЕС гледат с лошо око на Русия, докато в Германия няма промяна в „чувствата” си към Москва – те остават топли. Иран и Северна Корея са на коренно различна вълна. Там отношението към Русия е най-негативно.

Допитването е проведено в 24 страни между декември 2013 и април 2014 година. Участва ли са общо 24 542 души. Анкетираните са помолени да подредят 16 страни и ЕС дали тяхното влияние в света е „предимно позитивно" или „предимно негативно".

60% от анкетираните са с негативно мнение към Иран и под 20% с позитивно. Приблизително е съотношението към Северна Корея и Пакистан.  Четвърта страна е Израел. Еврейската държава е разглеждана като негативна от 50% и позитивна от около 25%. Тя е следвана от Русия, съответно 45% и около 31%. Към Китай отношението е равнопоставено - около 42-43% за двете категории. В останалите държави преобладава позитивното мнение пред негативното - САЩ, Индия, Южна Корея, ЮАР, Япония, ЕС, Бразилия, Франция, Великобритания, Германия и Канада.

По отношение на оказвано позитивно влияние в света, Германия е първа - 60% от анкетираните мислят позитивно за страната и под 20% негативно. Следват: Канада, Великобритания, Франция, Япония, ЕС, Бразилия, САЩ, Китай, ЮАР, Южна Корея, Индия, Русия, Израел, Северна Корея, Пакистан и Иран.