Жоро Шопа е бил поръчан от Румъния

Извършителят на покушението е аматьор

„Мокра поръчка" от Румъния стои зад стрелбата по Жоро Шопа на пъпа на София. Това е най-прясната версия, по която работят топ криминалистите ни, съобщава „Всеки ден". Вариантът куршумите, които свистяха в неделя по Георги Семерджиев, да са поръчани от неговия бос Евелин Банев пък е бил първият мотив за престъплението, но засега румънската връзка е основната, по която душат разследващите.

 

45-годишният тополовградчанин, който е приятел на Брендо от дете, бе прострелян в нощта срещу неделя на ул. „Крум Попов" в столичния квартал „Лозенец". Покушението стана на метри от хотела му „Мег Лозенец". Наблизо са и хотел „Хемус" и Четвърто столично РПУ.

 

До този момент безспорно е ясно, че килърът е бил един, при това аматьор. От четирите изстреляни с пистолет куршума само един е намерил целта и се забил в плешката на Жоро Шопа. Убиецът изчакал мишената в близките храсти, а след пукотевицата изчезнал пешком от местопрестъплението. Екзекуторът обаче е записан от охранителните камери на хотела.

 

Той не е бил маскиран и е издебнал жертвата си в гръб. Семерджиев, който ръководи официалния бизнес на Брендо, отрича да е видял стрелеца. Все още се уточнява дали нападателят е побягнал в посока към резиденция „Лозенец", или е влязъл в някоя от преките около близкото РПУ. Криминалистите категорично отрекоха появилата се информация, че стрелбата е провокирана от някакъв скандал.

 

Жоро Шопа е по-малкият брат на Димитър Семерджиев - Шопа от Тополовград. Малкия Шоп е известен като дясната ръка на Евелин Банев. Преди години Семерджиев дори спасил живота на шефа си, като застанал на пътя на куршумите при неуспешен опит за убийството на Евелин Банев.

Наемният убиец е бил изпратен от румънски наркобос, който искал да разчисти терена в северната съседка от бандата на Брендо. Както е известно, през януари м.г. румънската прокуратура поиска ареста на Банев и Радослав Георгиев, които са обвинени в ръководене на една от най-големите европейски мрежи за трафик на кокаин от Колумбия в Европа.

 

Българският дует участвал в пласирането на пратка от 50 кг кокаин на стойност 6 милиона евро, която е била заловена в Румъния през април 2012 г.

 

„Румъния е доста различна от България - докато тук си имаме Таки, Баретата, Брендо, Митьо Очите, там наркотрафикът се ръководи от полицията. Има босове, но те се отчитат пред ченгетата, те са истинската мафия. Затова и се предполага, че поръчката за покушението идва от някой важен униформен", подчерта информаторът ни. Че атаката над Жоро Шопа идва от чужбина говори и друго.

 

Бизнесът на Евелин Банев - законен или не, няма общо с България. Брендо е „кокаинов крал", който е един от малкото европейци с директен достъп до босовете на наркокартелите в Южна Америка. Мафиотът осигурява трафика на тонове кокаин, но у нас държи няколко хотела. Реално Банев не пречи на нито един от големите играчи на нашия пазар, затова и няма как куршумите срещу верния му консилиери Жоро Шопа да е наша поръчка.

 

Затова и криминалистите предполагат, че стрелбата е предупреждение за Евелин Банев да не завзема територии в северната ни съседка. „Брендо наследи контактите в наркокартелите от Кузман Гуслеков. След като Поли Пантев го уби, като го „поръча" на линия му телохранител, за да му открадне 590 кила кокаин, бизнесът му бе поет от Брендо. Важните хора в Колумбия и Италия започнаха да контактуват изключително с Евелин Банев. 39-годишният Пантю Тотев Пантев пък отнесе 4 куршума в главата пред стотици свидетели в хотел в столицата на о. Аруба - Оранестад. Това бе наказанието, че посегна на човек, билзък до големите босове на наркокартелите. Островът се намира много близо до Колумбия и Венецуела", припомни МВР източникът.

 

Според него Брендо има неформални контакти и се ползва с протекциите на американската агенция за борба с наркотрафика ДЕА, както и на италианските и френските митници. „Затова и в крайна сметка присъдата му от 20 години, която прочете съдът в Милано, ще падне", прогнозира топ ченгето.

 

Шиптъри са имали зъб на Жоро Шопа заради кражбата на камион скъпи часовници и бижута. Агент на „Всеки ден" в спецслужбите разкри, че преди време албанските мафиоти са били ограбени, а ценната им стока изплувала в заложните къщи на Боби Бузата. Столичанинът пък е известен като приятел на Жоро Шопа. Затова шиптърите решили, че човекът на Евелин Банев може да има пръст в грабежа.

 

„Явно работата се разсъхнала, защото не биха посегнали на Георги Семерджиев заради такова нелепо обвинение", обясни топ ченгето. Бузата пък се оказа гара разпределителна за крадени вещи с много висока стойност. Именно през неговите заложни къщи минавали скъпи произведения на изкуството, като картини на световни автори, например. Боби Бузата бил и един от малкото българи, който можел да извади кеш за краден скъпоценен камък.