Къде са лекарите ни?

Щом се дипломират, 90% от лекарите отиват да работят зад граница най-вече заради по-високото заплащне и по-добрите условия на труд

Девет от всеки десет лекари у нас заминават в чужбина максимум година след като си вземат дипломите. Това отчете деканът на Факултета по обществено здраве в Софийския медицински университет проф. Цекомир Воденичаров, съобщава „Монитор”.
Така медицинското съсловие застарявало, като голяма част от него вече била в предпенсионна възраст. Проблемът с кадрите в здравеопазването щял да стане особено осезателен след 6 години, предупреди проф. Воденичаров. Преди 3 години реализация в чужбина търсеха по петима от десет дипломирани млади лекари, направи сравнение той.
По думите му проблемите в здравеопазването към момента са не само в недостатъчните кадри и малкото средства, но и в неефективното им разпределение. Това се случвало не само заради липсата на достатъчно компетентност, но и заради цялата система, която била конструирана така, че хората на ръководни места да са принудени да се подчиняват на зле функциониращи модели, обясни проф. Воденичаров сривът в спешната помощ у нас.
Междувременно служители на Спешна помощ в столицата се събраха рано сутринта вчера с готовност да направят жива верига срещу д-р Александър Златанов, който бе посочен от здравния министър Таня Андреева за изпълняващ длъжността директор до приключване на болничния на нарочения за уволнение титуляр д-р Георги Гелев.
Д-р Златанов обаче не пристигна в центъра заради ангажименти в Районната здравна инспекция за Софийска-област, чийто директор е. Междувременно той обеща драстично да се намали времето за пристигане на линейките, които вероятно щели да бъдат базирани на различни места в столицата. Д-р Златанов посочи, че не се притеснява от живата верига, с която се канят да го посрещнат новите му колеги.
Д-р Гелев бе предложен за уволнение от Андреева след инцидента, при който 40-годишната Елизабет Димитрова почина в очакване на линейка. Според служители в звеното обаче той е обвинен неправомерно. Общо 130 колеги на д-р Гелев го защитиха, като подадоха оставки с едномесечно предизвестие и предприеха символични протести.
Асоциацията на работещите в спешната помощ не подкрепи обаче протеста на колегите си в столицата. От там обясниха, че софиянци защитават директора си, а не се обявяват с искания за принципни неща и промени за подобряване на системата като цяло.
„Не искаме оставката на министъра, защото проблемът не е в нея, а в остарялата система и проблемите, натрупвани с години”, категорична бе шефката на асоциацията д-р Десислава Кателиева, според която всяка смяна с нов човек ще допринесе за нови трусове в сектора. „Не сме адвокати на д-р Андреева, но като министър тя първо ни обяви за приоритет, второ - направи работна група, която за съжаление не състави успешна концепция, а обръщаше внимание на „пироговчетата” и това доведе до конфликти”, допълни д-р Кателиева.