Дългът расте! Обсъждат заем от 1,5 млрд. евро

Скандално ли е решението за покриване на бюджетния дефицит?

Депутатите от бюджетната комисия ще обсъдят облигационния заем от 1,5 млрд. евро на днешното си заседание. Парламентът ще разгледа споразуменията с банките, които трябва да работят по емисията - Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си и Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си. Заемът може да бъде взет на един или повече траншове, информира Стандарт.

Средствата ще се използват основно за покриване на дълг в размер малко над 1 млрд. долара, чийто падеж е догодина. За задължения от предишни години, които трябва да се погасят през 2014 г., както и за покриване на бюджетния дефицит, ще се ползва остатъкът от новия заем, в комбинация с постъпленията от емисии на държавни ценни книжа на вътрешния пазар.

В бюджета за тази година е записано, че максималният размер на държавния дълг към края на годината не може да надвишава 18 млрд. лв. Максималният размер на новия дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 4,4 млрд. лв. Според бюджета, максималният размер на нов външен дълг може да е до 3,9 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута.

Днес депутатите ще започнат работа с предложението на Министерския съвет за отмяна на Закона за публично-частното партньорство. Според вносителите законът трябва да бъде отменен, защото „има проблеми в практическото му прилагане и заради необходимостта от оптимизиране на националния режим".

В началото на февруари премиерът Пламен Орешарски се обяви за отпадането на закона само година и половина след приемането му, защото в сегашния си вид той по-скоро възпрепятствал публично-частното партньорство.
От ГЕРБ обявиха решението за "скандално".

За 12.30 ч. е планиран месечният блиц-контрол, в който на депутатски въпроси ще отговарят премиерът Пламен Орешарски и заместниците му.