Не ги дръжте в хладилника!

Кои храни "страдат" от студено?

Вижте кои продукти страдат от студената среда:  

Картофи
Студът превръща нишестето в картофите в захар. Освен това, след съхранение в хладилник, те потъмняват по време на готвене и придобиват доста неапетитен вид.
Лук
Не трябва да съхранявате лук в хладилник, а в шкафа е добре да го държите далече от картофите. Те отделят влага и газове, които водят до гниене на лука. Най-добре е да го съхранявате в торбичка с отвори, за да му осигурите циркулация на въздуха.

Чесън
Тук циркулацията на въздуха също е от ключово значение. Скилидките ще се запазят в продължение на два месеца, ако ги пазите вън от хладилника и далеч от други продукти, които може да попият миризмата им.

Авокадо
Ако си купите недостатъчно зряло авокадо, то със сигурност в хладилника плодът ще си остане зелен. Специалистите съветват, ако ви трябва само половината авокадо, оставете за следващия път частта с ядката. Смята се, че тя ще се запази по-дълго време.

Домати
Сигурни сме, че голяма част от вас държат доматите в хладилника. Това обаче изобщо не е правилно, тъй като студът разрушава клетъчните стени на домата и го прави на каша. Затова ги съхранявайте на стайна температура и далеч от пряка слънчева светлина.

Банани
Оставете бананите да узреят на стайна температура и използвайте хладилник, само когато искате да забавите процеса на узряване. Освен това съхранението на студено придава кафяв цвят на бананите, но вътрешността им се запазва

Пъпеш

Ненарязаният пъпеш се съхранява най-добре на кухненския плот, където той може правилно да узрее и да стане по-сладък. Едва след като го нарежете, можете да го поставите в хладилника.

Костилкови плодове
Праскови, кайсии, нектарини, сливи, череши и така нататък – те нямат място в хладилника и трябва да зреят на стайна температура, обърнати с дръжката надолу. Можете да ги поставите в хладилника, когато са меки на допир и започнете да усещате аромата им. Те ще издържат на студено от три до пет дни.

Хляб
За да преборят появата на мухъл, много хора поставят хляба в хладилника. Той запазва текстурата си, но не и вкуса. На кого му е приятно да яде студен хляб? А пък не го топлите в микровълновата, след като го извадите от хладилника, нали?

Сладкиши
Те нямат да бъдат толкова дълготрайни, колкото ако ги поставите в хладилника, но най-добрият начин за съхранение на сладкиши е извън него в покрит съд.

Люти сосове
Не всички люти сосове са еднакви, но например табаско можете да съхранявате в килера в продължение на месеци. Студът отслабва вкуса и променя вискозитета на повечето сосове.

Подправки
Влажната среда в хладилника е в ущърб на аромата на подправките. А и повечето от тях могат да се съхраняват безопасно в продължение на години без охлаждане.
Мед
Медът е една от най-дълготрайните храни. Той разполага с практически неограничен срок на годност.

Ябълки
Почти всички съхраняват ябълки в чекмеджето за плодове на хладилника, но това съвсем не е необходимо. Даже студът намалява количеството антиоксиданти в кората на плода. Ябълките ще се запазят в продължение на около една седмица извън хладилника, и в зависимост от сорта, малко по-дълго вътре.

Масло
Продават се специални чинии за масло, които създават въздушен джоб с помощта на вода и така продуктът не се разваля и същевременно остава в консистенция, удобна за мазане.

Дресинг
Някои хора поставят в хладилник салатни дресинги. Повечето от тях обаче са на маслена основа и променят консистенцията си при охлаждане.

Соев сос
Въпреки че на опаковката на повечето соеви сосове пише да се съхраняват в хладилник след отваряне, те могат да стоят и на стайна температура месеци, без това да им навреди.

 

Галерията можете да разгледате тук.