Конфискуваха пратки хероин за милиони

90 кг хероин за над 8млн лева са били задържани от Прокуратурата, МВР и агенция „Митници“ в рамките на 48 часа

При влизане на ГКПП-Русе Дунав мост е установен лек автомобил Опел „Фронтера” с българска регистрация, предаде Агенция "Митници". Автомобилът бил с включени фарове и работещ двигател, но без водач в него. Веднага са уведомени дежурните гранични полицаи и колата е отведена за проверка с мобилен рентген на Агенция „Митници”.

Прегледът със скенер установил, че в гумата са укрити 30 пакета с правоъгълна форма, увити с непрозрачно тиксо, съдържащи прахообразно вещество, общо 15,528 кг. При полевия тест пробата от съдържанието реагирала на хероин. Стойността на наркотика по цени на съдопроизводството възлиза на 1 397 520 лв.

Уведомен е дежурен прокурор при Окръжна прокуратура-Русе, по случая е образувано досъдебно производство, работата по издирването на собственика на автомобила продължава.

На следващия ден на ГКПП-Калотина, около 20:30 часа, на трасе “Изход” за товарни автомобили пристигнал „МАН” с хърватски регистрация, управляван от хърватски гражданин. Камионът превозвал стоки от Турция за Босна и Херцеговина. Граничните полицаи се усъмнили в съдържанието на товара и камионът бил изпратен за проверка с рентген, при която е открит пробив в тира с възможност за достъп до вътрешността на ремаркето.

Установено е, че опаковката на две от превозваните палети е с нарушена цялост, а кашоните са разместени така, че да се образуват кухини. Точно там са открити по два кафяви кашона, съдържащи общо 144 пакета с тегло 73.644кг. При теста е установено, че веществото е хероин. Стойността на разкрития наркотик по цени на съдопроизводството е в размер на 6 627 960 лв.

По случая е образувано досъдебно производство. Към момента, хърватският гражданин е задържан за 72 часа с прокурорско постановление и с мярка „задържане под стража”.