Критиките на ЕК означават последно предупреждение за "Южен поток"

С препоръките си относно енергийния проект Еврокомисията защитава българския интерес, убедена е Мария Габриел от ГЕРБ

Стартирането на процедура по проекта "Южен поток" означава, че е необходимо да бъде защитен българският интерес, а в случая този интерес се защитава от Европейската комисия. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел на днешната пресконференция на партията.

"Стартирането на наказателната процедура спрямо България заради започналото у нас изграждане на отсечката от руския газопровод "Южен поток" означава много тежка критика, категорична е тя, защото това е последно предупреждение".

Докато не бъде съобразен с европейското законодателство, проектът не може да бъде продължен, заяви Габриел и напомни, че наказателната процедура заради "Южен поток" е последствие, за което ГЕРБ и Реформаторският блок отдавна предупреждават. Необходимостта от спазването на европейските закони при изграждането му е много ясно опомената в т. нар. "Трети пакет", в който и "много ясно е защитен българският интерес", подчерта евродепутатът.

Мария Габриел е на мнение, че в момента отношенията между България и Румъния са застрашени, но биха могли да бъдат много добри, ако междувременно страната ни се държи "коректно и лоялно, като истинска страна-членка на ЕС и на НАТО".

"Не смятам, че всякакъв тип спекулации за отношенията ни с Русия могат да оказват влияние. По-скоро това е нещото, което обърква хората. Нашето поведение трябва да е еднолинейно и трябва да бъде в съответствие с това, че сме страна членка на ЕС и на НАТО. Това е гаранция за защита на българския интерес. Не може страната да бъде поставена пред зависимост.

А това, което се случва благодарение на ЕС и европейското законодателство е, че тази независимост на България да бъде запазена”, коментира евродепутатът от ГЕРБ.