Червената лампа светна - катастрофата вече е факт!

Брюксел и Европейската комисия ни посочиха в прав текст некомпетентността на Орешарски и Стойнев, категоричен е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Препоръките на Европейската комисия са червената лампа, която свети и показва, че катастрофата за страната ни не предстои - тя вече е факт. Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов коментира публикуваните вчера констатации от Брюксел, разкриващи пагубното управление на страната ни.

"Тези препоръки, казани на дипломатичния брюкселски език, не казват директно спираме ви еврофондовете, а ги привеждаме в несъответствие, което на практика е едно и също. Тези шест препоръки са задължителни за България", обясни той.

И добави: "Колко пъти аз казах, че спирането на пенсионната реформа доказва, че Орешарски не е експерт и това е пагубно за пенсионерите? Сега вече Брюксел и Европейската комисия ни го посочват в прав текст. Ако след време хората нямат пенсии, кой ще е виновен - правителството, което тогава е било на власт, или правителството на Орешарски, което спря реформите и загубихме две години?".

Борисов анализира и шестте препоръки на ЕК към България.

"Относно препоръката за бюджета и финансите: колко пъти предупредих, че се взимат необезпечени кредитни заеми, които след това някой ще плаща с огромни лихви? Колко пъти казахме, че в сферата на социалната политика и използването на еврофондовете за квалификация, обучение и подготовка за работа, както и помощта от 1 млрд. лева по наше време за българския бизнес по програмата за конкурентоспособност, всъщност сега нищо не се прави?”, подчерта той.

"Колко пъти казахме, че това недоразумение Драгомир Стойнев ще доведе енергетиката до колапс? Сега това се казва и в препоръките на Европейската комисия, които всъщност са червената лампа, която свети и показва, че катастрофата вече е станала! Катастрофата няма да се случи, тя вече е факт”, категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

"Колко пъти им казах, че досега щях да съм се договорил с руската страна и да съм подписал „Южен поток” по европейско законодателство и че некадърността на Орешарски и Стойнев доведе до пряка намеса на Европейската комисия - не само че ни отне възможността да преговаряме, но и в прав текст ни казва, че ще последват санкции. Искам да попитам риторично - когато дойдат санкциите към България, виновно ще бъде тогавашното правителство, или безумията, които в момента върши Орешарски?”, каза още Бойко Борисов. "С една дума, вече БСП, ДПС и Атака не са подложени само на критиките на опозицията в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тези критики вече са подплатени с реалните факти и са експертно установени от Еврокомисията в Брюксел. Какво още трябва да се случи след катастрофата, защото тя е факт, за да се започне някакво спасение?”, запита експремиерът.

"В политическата наука не е описано как може да губиш избори след избори и в същото време да управляваш! В Демокрацията свалянето на едно правителство става след избори, а те не са спечелили нито българските парламентарни, нито европейските, а в същото време имат наглостта да управляват! Убеден съм, че няма да минат една-две седмици и ще падне кредитният рейтинг на България, защото вече тези констатации на Европейската комисия, на дипломатичен език казани препоръки - те няма как да бъдат изпълнени.

Това е така, защото договор за „Южен поток” има, но не се изпълнява, дупката в бюджета е огромна, контрабандата е огромна и дори при смяна на министри това няма как да се поправи. Оставайки Орешарски премиер, той виждате, че се превръща в изкупителната жертва на Станишев. Правилното беше Станишев да е премиер, след като държи мандата и да носи политическа отговорност. Сега слушам шаманите на БСП да казват, че не са доволни от правителството! Ами това е тяхното правителство, а не някой друг!”, заяви още Бойко Борисов пред агенция "ПИК".