Намериха пари за Черноморец

Въпросите, които витаят около отбора обаче са много

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че Черноморец е осигурен финансово за новия сезон - пише "Меридиан мач".

Както е известно, общината е акционер в клуба с 50% участие. "Нека феновете са спокойни. Дори и в "Б" група ще има организация", каза Николов, според когото мястото на Черноморец е в "А" група. Черноморец на практика се разпадна след сезона. Треньорът Димитър Димитров - Херо отиде на висок пост в Ботев (Пд), от футболистите останаха само двама и на практика цялата спортно-техническа структура се разпадна.

В момента бургаския тим е без играчи, без треньори, без ясна визия, а все още Съвета на директорите не се е събрал, за да обсъди и реши бъдещето на клуба. Изказването на Николов обаче все пак буди искрица надежда, сред малкото останали фенове на тима / в последните маччове се събираха едва около 100-тина зрители/, че отборът ще има някакво що-годе прилично финансиране през новия сезон.

Въпросите, които витаят около отбора обаче са много. А категорични отговори - няма. Ясно е, че акулите ще могат да изиграят сезона в "Б" група. Ако обаче това стане с юноши и футболисти, които просто не могат да си намерят други отбори, не би могло да се очакват някакви сериозни резултати, включително и желаното завръщане в А група. Примерът с другия бургаски тим в елита го доказа. Ако няма ясни и то високи цели, какъв е смисълът от едно посредствено живуркане във втория ешелон. Или може би тук трябва да се избира по-малкото зло и отбора да продължи да го има.

От друга страна в тази трудна ситуация ще могат да се обиграват юношите от собствената школа, които след време ако се развият могат да бъдат трансферирани в други отбори, от което ще постъпят свежи пари в бюджета, но това едва ли ще е достатъчно за повече от съществуване.

Очаква се на Общинска сесия също да бъдат поставени ребром въпросите около футболния клуб, който е наполовина собственост на Общината. Но тя не е в състояние сама да издържа клуб от професионалния футбол, освен ако условието не е единствено участие, пък каквото стане. За повечето, които се интересуват от футбол е ясно, че реално издръжката на един клуб от втория ешелон е от порядъка на около 1 милион лева, което е много сериозна сума в България. Ако този клуб има амбиции да влезе в елита, сумата скача поне наполовина отгоре. Ясно е, че и другият собственик - Mитко Събев ще помага на тима, но как и с колко предстои да разберем.

Дано това се случи скоро, защото старта на новото първенство е след месец и половина, а подготовката за него трябва да започне след около не повече от три седмици.