Масови демонстрации след абдикацията на Хуан Карлос

От най-обичания монарх Хуан Карлос се превърна в най-мразения крал

Масови демонстрации и вълнения избухнаха в Испания след изненадващото решение на краля да напусне поста си. Вчера крал Хуан Карлос обяви, че ще абдикира и ще остави трона на своя син - принц Фелипе. Датата на възкачването на новия монарх още не е уточнена, предаде Ройтерс.

Няколко десетки хиляди испанци излязоха по улиците в над 60 града на страната с искане за референдум за бъдещето на монархията. Най-многобройна беше акцията на площад „Пуерта дел сол" в столицата Мадрид, където се събраха над 20 000 души.

В Барселона, на площад „Каталуня", също излезе многохилядно множество. Демонстранти развяваха знамена с цветовете на Втората испанска република - с червени, жълти и виолетови ивици, и скандираха „Утре Испания ще стане република".

Подобни митинги се проведоха и извън границите на Испания - в около 30 града на Европа и Латинска Америка.

Като цяло, първите реакции на обществото и на политиците бяха положителни. Смята се, че интелигентният, образован и млад крал - 46-годишният Фелипе, ще успее да възстанови авторитета на испанската монархия.

Сега предстои парламентът да внесе поправки в конституцията, с които да бъде уредено предаването на властта, тъй като то се явява прецедент в новата история на Испания.