Между 2 и 4 юни София е домакин на "СтолицаЛитературата"

Календарът на културните събития на Столична община продължава с богата литературна програма

Във връзка с тазгодишното издание на "СтолицаЛитература" между 2 и 4 юни 2014 г. София ще бъде домакин на богата литературна програма, информират от Столична община.

Проектът на Фондация "Елизабет Костова" се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 година.

Акцентите на тазгодишното издание са:

- Текст-пърформанс с участието на български и чуждестранни писатели 
- Среща между писатели и ученици 
- Дискусия за писателите и протестите. Продължение с участието на български и чуждестранни гости. Модератор: проф. Александър Кьосев

- Две лекции по творческо писане:
   "За ползите и опасностите на историческата проза" – лекция на английския писател Матю Нийл, автор на романа "English Passengers", който получава британската литературна награда Whitbread Book Award и влиза в списъка на отличените заглавия за престижната литературна награда The Man Booker Prize
   "Историята в личния свят на писателя" – лекция на българския писател Владимир Зарев, редактор на списание "Съвременник", автор на трилогията: "Битието", "Изходът", "Изборът", както и на романите: "Денят на нетърпението", "Хрътката", "Хрътката срещу хрътката", "Лето 1850", "Разруха", "Поп Богомил и съвършенството на страха" и "Светове".

Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация "Америка за България", Посолството на САЩ, БНР, Фондация "Култура на виното", както и със съдействието на "Летище София" ЕАД, Фондация "Гъливер клиринг хауз", Катедра "Англицистика и американистика" и Културния център на СУ "Св. Климент Охридски", Книжен център "Гринуич", издателство "Сиела".