Бензиностанциите в страх от фалшиви ваучери

Големите бензиностанции се страхуват да не им пробутат фалшиви ваучери за евтино гориво, затова отказват да ги приемат

"Това е все едно магазините да не продават хляб, защото се притесняват някой да не купува с фалшиви пари", коментира Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, предаде Стандарт нюз.

Според него към момента само някои малки бензиностанции са започнали да приемат ваучери или се готвят да се включат в схемата. Ситуацията не е нормална и схемата не работи, както трябва, категорични са стопаните. Те посочват, че за отпечатването на ваучерите държавата е похарчила 600 000 лв. В цяла Европа помощта за гориво се дава по друг начин - с маркирано гориво, а фермерът може да зарежда толкова, колкото са нуждите му, и с това не се злоупотребява, коментира Вукодинов.

У нас схемата е свързана с много административни спънки - купища документи, които се попълват преди началото, при зареждането и при годишните отчети, посочи той. Според него сегашните проблеми трябва да подскажат, че през следващия период на подпомагане е нужно да се разработи наистина ефективна схема за подпомагане на фермерите.