Сърбия остана без военна авиация

От десетина дни съседката ни няма нито един изправен изтребител - МиГ-21 и МиГ-29 нямат акумулатори и нямат възможност да излитат

Военновъздушните сили очакват от Русия необходимото оборудване от 24 май.

 Набавката струва само няколко десетки хиляди евро, но поради мудната администрация и бюрокрация, доставката се забавя, се казва в журналистическо разследване в проправителствената преса в Белград, предаде БГНЕС.

По документи Сръбската армия има две военновъздушни бригади в Батайница, Кралево и Ниш. В употреба са десетина различни самолети и хеликоптери. Освен хеликоптерите от модела "Газела" всички останали не са в състояние да излитат или не изпълняват условията дори за учебни полети. Миналия месец ВВС прекратиха всички полети, но и преди това положението не бе много добро. Независимо от факта че на летището в Батайница има десетина изтребители, истината е, че само три самолета - два МиГ-21 и един МиГ-29 са изправни.

Преди кризата с акумулаторите те можеха да реагират само в извънредни ситуации, защото са в употреба вече над 30 години. Всички останали самолети - МиГ-21, вече са забранени за полет от самия производител поради изтичането на 30-годишния период от датата на производство.