Лекари държали шизофреничка гола и вързана в Русенски психодиспансер

Галина Митева изказа недоумението си към бруталното държание с нейната вече покойна майка-Митка

„ В психодиспансера в Русе са държали майка ми вързана, обърната по очи, гола и със смъкнати гащи“ , споделя пред Нова телевизия дъщерята на страдаща от шизофрения жена. "Когато видях това, сестрата ми обясни, че майка ми падала от леглото и тя не можела постоянно да ходи да я вдига", допълва Галина Илиева, чиято майка - Митка през 2012 г., докато била в психодиспансера в Русе, се задушила с козунак, пише в. „24 часа“. 

Галина споделя, че е написала жалба срещу д-р Теменужка Митева още през 2010 г., тъй като забелязвала лошо отношение към майка й в психодиспансера. Жената още тогава призовала да се вземат мерки, за да не се стигне до трагичен случай, но в крайна сметка се стигнало. Галина добави, че Хелзинкският комитет забранява завързването на психично болни за по-дълго, защото това се квалифицира като нехуманно отношение към тях.

„Д-р Бойко Иванов, който е до мен, избягваше да ми даде смъртния акт. Майка ми беше в стая с висока степен от грижи. Имаше здрави вътрешни органи, нормално кръвно. Какво стана, защо я убиха”, гневи се дъщерята.

Д-р Иванов пък от своя страна споделя, че персоналът в отделението подхождал с високо ниво на отношение към болните. "Здравното заведение се заключва по нормативна уредба. Има болни, които извън рамките на здравното заведение са опасни, и това изисква да се заключват”, коментира медикът.

Галина постави и въпроса защо й е отказано да й дадат записите от видеокамерите, поставени в стаята на майка й. „Казаха ми, че имало срив. Имало е такъв на 26 януари, а майка ми умира на 27-и. Къде са записите?”, попита още дъщерята.

В дискусията се включи и д-р Митева, заявявайки, че Митка е била докарана в лечебното заведение, след като съседи подали жалба. „Жената включвала в къщата си всички уреди. Така съседите се притеснявали, че може да стане пожар. Митка се държала агресивно спрямо санитарката във фаталния ден. Ударила я е с кофата и се хранила сама, когато се задавила”, разказа д-р Митева.

„Аз я хранех, но ми беше забранено да влизам. Вие убихте моята майка. Кой ще поеме отговорност”, завърши с въпрос Галина Иванова.