Държавата върви към пълен фалит!

За година управление на "Орешарски" всеки работещ българин е задлъжнял допълнително с 3000 лв.

Заради финансовата дупка в държавния бюджет, натрупана само за последната година при управлението на кабинета "Орешарски", президентът Росен Плевнелиев трябва да свика в разширен състав Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), тъй като има опасност от пълен фалит на държавата.

Това заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Той изчисли, че ако не се разработи план за изход от кризата, през следващата година държавата ще е изправена пред пълен фалит. Причина за това са краткосрочните задължения на НЕК за 3 млрд. лв. и на БЕХ за 1 млрд. лв., бюджетния дефицит от над 860 млн. лв, отчетен от Министерството на финансите в изпълнението на консолидираната финансова програма към 30 април 2014 г., планирания нов дълг на правителството за 3 млрд. лв., задлъжнялост на общините и здравеопазването – по половин милиард лева, плюс 1.2 млрд. лв. дълг за проекта "Южен поток".

Димитров обяви, че за година управление на кабинета Орешарски всеки работещ българин е задлъжнял допълнително с 3000 лв. или с по една минимална работна заплата на месец,