Бензиностанции разреждали дизела и бензина с корабно гориво

Наглост! Това е опасно за двигателя на автомобила

След проверка в Кюстендилско са затворени 3 бензиностанции, поради 25 % несъответствие в качеството на горивата.

Това заяви на пресконференция Стефан Цанков, председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, цитиран от БГНЕС.

Несъответствието се състои в това, че в бензиностанциите са разреждали дизела и бензина с корабно гориво, а биодобавките били по-малко от нужните. Така всеки литър бензин и дизел излизал по-евтино с 10 ст. за бензиностанцията. Въпреки това, Цанков уточни, че това не е опасно за шофьора, а за двигателя на автомобила.

Миналата седмица пък в "Модерно предградие" в София е била затворена газстанция, поради изтичане на газ в атмосферата.

Директорът на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор обясни, че са установени и нарушения при болничните асансьори, като в болница "Св. Георги" в Пловдив осем асансьора са били изключително опасни и са спрени за ремонт, пише Дарик.

„За първи път след март месец извършихме последващ контрол на дейност на наши служители върху предварително заявена кампания за проверка на болнични асансьори. В редица болници, където имаме доклади за проверки и изправни асансьори, въобще не е била направена проверка", обясни Цанков и добави, че ще бъде направена последваща проверка на всички болнични асансьори.