Може ли Станишев да е евродепутат "за кратко"?

Проф. Михайлова: До 1 юли Станишев трябва да реши

 Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ще замине за Брюксел като евродепутат, но "за кратко". По повод тези негови думи преподавателят от НБУ проф. Екатерина Михайлова коментира в "Здравей, България”, че на 1 юли новите евродепутати трябва да се явят и да започне мандата им.

"Дотогава можеш да вземеш решение, но не може да си евродепутат за малко. Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост. Станишев трябва да се откаже да бъде евродепутат, ако иска да остане депутат в националния парламент и обратното. Няма как да е и двете неща едновременно”, обясни проф. Михайлова.

Според нея проблем в българската политика е, че не се казват нещата, сключват се сделки на тъмно, а се влиза в излишни правни спорове и дебати.

На въпрос има ли нарушение на закон при оттеглянето на Делян Пеевски от листата и решението на ЦИК той да бъде заличен като избран от българския народ, проф. Екатерина Михайлова заяви, че има правен казус, който е създаден от самата комисия, която си противоречи в решенията си.

Относно преференциалния вот тя коментира, че при него съществуват два риска. Първият възниква при коалиционните листи, тъй като там сметките никога не излизат.

"Това е сложна комбинация между партии и личности и техния баланс. Вторият риск е при малките партии, защото с много малки разлики може да бъде обърната листа, което отваря възможности за купен вот”, на мнение е преподавателят в НБУ.