Вестниците в Понеделник, 2 юни

На всеки лекар по един чиновник

Труд избира за водещ материал в броя си днес темата за състоянието на столичната Спешна помощ. В публикация под заглавие: "На всеки лекар по един чиновник" вестникът пулбикува данни, от които става ясно, че в Центъра за спешна помощ в столицата работят 99 души медицински персонал и 100 души администрация.

Здравната тема е водеща и за вестник Дума, който на челно място отбелязва, че университетските болници са срещу идеите за смяна на здравния министър д-р Таня Андреева. Публикацията уточнява още, че планираните лекарски протести се отлагат, заради предприетите от Здравното министерство и Здравната каса стъпки за удовлетворяване на исканията на медиците за надлимитната дейност на здравните заведения.

24 часа също посвещава една страница в броя си на проблемите на Спешната помощ с репортажи от различни населени места в страната.

Монитор информира, че от тази есен колежите към медицинските университети ще започнат да обучават парамедици, с които да бъде подсилена спешната помощ.

На водещо място часовият всекидневник извежда информацията, че БСП е в размисъл до утре за предстоящите промени в кабинета и какъв ще бъде планът за действие на социалистите след евроизборите.

По темата вестник Преса съобщава, че лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан все още не са провели среща, на която да обсъдят ремонт на кабинета.

Стандарт цитира висши представители на социалистите, според които до събота очакваните правителствени промени нямало да бъдат факт. Подобна заявка е направил пред вестника и представител на ДПС.

На водещо място вестник Сега извежда информацията, че кабинетът трупа бюджетен дефицит по-бързо от планираното в закона.

Преса акцентира на записаното в проекта за енергийна стратегия на България до 2030-а година. В материала се уточнява, че всеки трети българин до 2030-а година трябва да има газ вкъщи, а всеки четвърти парно. На този фон е публикувана и информацията, че се предвижда ликвидирането на 400 мегавата слънчеви централи.

Монитор публикува интервю с изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова, която казва пред изданието: "Кметовете не искат повече власт".

Общи теми за повечето вестници днес са информациите за прострелването в София на Георги Семерджиев - Жоро Шопа, сочен за дясна ръка на смятания за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо и новината за хранителното натряване на деца, станало по време на зелено училище в Банско.

Стандарт отделя две страници на болезнената за повечето хора тема за легалните и нелегални начини за събиране на дългове и методите, използвани от колекторски фирми или частни лица.

Вестниците Преса и 24 часа отделят място за информацията за кончината на актрисата Таня Масалитинова.

Дума с коментар на първата си страница припомня за днешното отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.