Българите са готови да подкрепят ново мнозинство

Налице е позитивно използване на преференцията

Изборите на 25 май показаха, че българите са готови да подкрепят ново мнозинство. В момента трябва да се мисли само за предсрочни избори в този смисъл какво да се направи, за да стане Реформаторският блок по-силен, коментира по TV7 Светослав Малинов.

След броени дни той ще влезе в Европейския парламент, благодарение на преференцията, която го изпрати на първото място и измести оттам лидерът в листата Меглена Кунева.

Това разместване не е фатално, нито пък изненадващо, отбеляза той и обясни:

"Ако един гражданин е недоволен от една листа, изобщо не гласува за нея. Това е истинското наказание за партийните лидери. Нашите избиратели показаха, че харесват блока, но искат да пренаредят. Това е положителен сигнал."

Според него е налице позитивно използване на преференцията и то не променя нито посоката, нито посланията, нито политиката на Реформаторския блок.

Оттук насетне предстои консолидация вътре в блока и действия с колкото се може повече партии, с които Реформаторите имат обща оценка за управлението на България. Малинов не изключи ГЕРБ от този списък, но подчерта, че първо трябва да се изяснят позициите на бившите управляващи по важни въпроси като "Южен поток" например.