Първанов: Кабинетът е слаб. Следващите избори вече са закъснели

Не съжалявам, че не съм част от "Позитано", защото просто нямам работа там, заяви лидерът на АБВ

Кабинетът е слаб. Следващите избори вече са закъснели. Това заяви категорично лидерът на АБВ и президент на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов в предаването "Нека говорят" по bTV.

"Кабинетът е слаб и неефективен. Причината не е в кадрите, а в състоянието на партиите, които го подкрепят и особено на тази, която е мандатоносител и която приема ДПС да диктува всичко в държавата", обясни той, добавяйки, че парламентарните избори вече са закъснели".

В отговор на въпрос Първанов коментира и част от отправените в посока на АБВ обвинения от страна на ръководството на БСП, което по думите му продължава да търси причина за поредния си изборен провал във външни фактори, вместо да се попита дали след поредната загуба все още притежава доверието на собствените си съпартийци. "Според вас ние сме разколебали избирателите на БСП, а не 9-те поредни загуби на нейния председател? Ние сме разколебали избирателите на БСП, а не неубедителното управление? Това е дефицит на отговорност", посочи президентът.

Той беше категоричен, че в подобни моменти на изпитание всеки достоен лидер е длъжен да признае грешките си и да поиска доверие от своите съпартийци, вместо за пореден път да посреща „на нож“ всеки дебат за грешките, допуснати в управлението на левицата.

"На "Позитано" се посреща на нож всеки дебат за грешките, за проблемите вътре в партията и в левицата. И това е една от причините ние да не сме там", заяви Георги Първанов и добави, че не съжалява, че вече не е част от екипа на БСП, защото просто няма място там. Не съжалявам, че не съм в този екип, който работи на „Позитано“, защото аз просто нямам място там.

"Това не са хора с нашите ценности, с нашите принципи. Ако БСП ги остави, толкова по-зле", допълни президентът.

Той коментира накратко и начина, по който бяха проведени изборите за европарламент, като посочи, че според него близо 80 процента от вота е бил манипулиран.

В заключение, Първанов мотивира и решението на ръководството на АБВ гражданската инициатива да се превърне в партия. По думите му това се налага от волята на хората, на членовете и симпатизантите на движението. Те вече се чувстват като част от едно семейство, категоричен бе той.