Румен Петков: Лявото е в криза и решението е АБВ

Този изборен процес беше най-пошлият от 90-та година насам, смята бившият вътрешен министър

В момента Станишев съсипва не само БСП, но и цялата левица - това заяви Румен Петков от АБВ в предаването "Всяка неделя" по Нова ТВ.

"Левицата е в криза и решението е АБВ", категоричен е той. Междувременно "тази криза може да доубие БСП".

Петков определи изборния процес от 25 май като "най-пошлия изборен процес от 90-та година насам". Самият Изборен кодекс по същество заложи контрола върху вота, и то върху купения вот, добави той.

Контролираните избори са показали и "абсолютното нежелание на прокуратурата" по отношение на купуването на гласове. Не само на прокуратурата, но и на МВР. Наложен е страх.

Бившият вътрешен министър разказа, че полицията не просто не е попречила на купуването на гласове: "Имаше райони, в които МВР пазеше да не влезе някой неподготвен за покупко-продажбата", каза той и даде за пример Плевенския и Варненския избирателни райони, където е имало множество нарушения.

Той припомни и друг куриоз: избирателната секция на българските имигранти в Полша, в която са гласували 231 души и всички са маркирали номера на ДПС.

Колкото до резултата от изборите - според Румен Петков той не е изненадващ за никого, включително и за лидера на БСП. "На тези избори се случи нормалното – Сергей загуби", коментирайки изказване на Ангел Найденов, че "няма нищо толкова ненормално" в резултата от вота.

Според политика, част от Гражданска инициатива АБВ, "анализът" на загубата, за който Станишев говори, е трябвало да бъде направен много отдавна - "още през 2009 г.". Досега не е направен анализ на нито една загуба на БСП, което е и в основата на нейния крах.

Румен Петков заговори и за репресиите на БСП спрямо АБВ, които се изразяват общо взето като "Допреш ли се до АБВ, ще те уволним".

"Това са такъв тип фашизоидни действия, които аз мисля за ненормални", коментира той. "Когато попитах Орешарски преди два месеца ще има ли саморазправа срещу активисти на АБВ, той каза „Не, стига да си вършат работата”. 10 дни по-късно той уволни областния управител на Монтана, защото се ръкувал с Първанов", разказа още Петков.