Априлово остава в капана на Черни Лом

Заради преливащата и тази нощ река отводняването на поповското село не може да започне

Все още няма достъп до част от наводнените къщи в поповското село Априлово, няма и условия евакуираните хора да се върнат по домовете си. Това информира bTV.

По думите на кмета на селото Сергей Стоянов отводняването ще започне най-рано в понеделник и ще продължи два или три дни. Хората от селото все още са в очакване на екипи на Пожарната служба и на Гражданска защита.

През нощта пресичащата населеното място река Черни Лом е продължила да прелива, което е направило невъзможно отводняването. Тя е започнала да се прибира в коритото си и да спада едва тази сутрин, но заради калта и водата, останали след високата приливна вълна, няколко къщи все още са блокирани.

Обстановката в момента е по-спокойна, но евакуираните хора тепърва ще се връщат по домовете си, за да открият в какво състояние ги е оставила придошлата вода. Стоянов уточни, че все още е трудно да се уточни размерът на щетите, причинени от Черни Лом. Голяма част от площите все още са под вода, а заради калта е невъзможно да бъдат обходени посевите. Съществува опасност една от къщите, разположена на 40 метра от реката, да се срути.

Денонощното наблюдение на коритото й продължава.

Река Черни Лом за пореден път причинява наводнения в региона. В нея се вливат водите от язовирите в близост до селището - „Росина" и „Пресиян". Кметът на Априлово коментира, че най-вероятно изпускането на язовирите не се прави навреме и затова толкова често се стига до наводнения.

Във Велико Търново обстановката се нормализира. Придошлите води на река Янтра вече са се отдръпнали. Само за денонощие нивото на водата е спаднало до 3,5 м при критичните 8. Обстановката в областта постепенно се нормализира.

Екипи на Пожарната и гражданска защита са отводнили всички жилищни и административни сгради, за които са получили сигнали след наводнението. Данни за пострадали и сериозни материални щети няма.