Вестниците в Неделя, 1 юни

Простреляха аптекарка за 10 лв.


"Монитор"
Собственичка на аптека в столичния квартал „Люлин" беше простреляна с газов пистолет при опит да бъде обрана. Престъплението се разиграло около полунощ в петък, когато жената затваряла аптеката си, намираща се в блок 371. Зад нея изведнъж се появил мъж с тъмни дрехи, който насочил газов пистолет и я прострелял от близко разстояние в шията. След това дръпнал дамската й чанта и побягнал. Охранителна камера, свързана с дежурен център на СОТ, заснела случката и сотаджиите веднага се обадили на полицията и „Бърза помощ".


БЛС: Началната заплата на млад лекар в Спешна помощ да е 1500 лв.
"24 Часа"
Българският лекарски съюз (БЛС) настоява поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ. Идеята е след година и половина началната заплата на млад лекар без специалност в Спешната помощ да бъде 1500 лева. Това каза пред журналисти председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, който присъства на заседание на Националния съвет на организацията, цитиран от bTV. По думите му заплатите на "старите лекари" в Спешната помощ трябва да достигнат 4500 лева. Той направи сравнение със заплащането на парамедик в Европа, чието месечно възнаграждение е 2000 евро.


БСП вече не харесва експертния кабинет
"Труд"
Преди предстоящия ремонт на кабинета в БСП заговориха, че са загубили евроизборите заради министри експерти.
"Една значителна част от членовете и симпатизантите на БСП очевидно не припознават правителството като кабинет, в който участва БСП." Това заяви военният министър и говорител на партията Ангел Найденов късно в петък, след заседанието на Изпълнителното бюро. По думите му това е един от въпросите, които предстоят да бъдат сериозно дискутирани на разговорите и с ДПС, и премиера Пламен Орешарски. "Това е и дълбокото убеждение на председателя на БСП Сергей Станишев." Източници на "Труд" твърдят, че Станишев бил втвърдил тона към кабинета и изразил критики към медийната му политика. Според него промените в правителството трябвало да покажат, че БСП е и мандатоносител, и управляващата партия.
За необходимост от засилване на политическото присъствие говори по Дарик радио вчера депутатът Явор Куюмджиев, но с уговорката, че споделя личното си мнение. Той посочи, че в кабинета има трима членове на БСП и националния съвет - военният министър Ангел Найденов, икономическият министър Драгомир Стойнев и външният министър Кристиан Вигенин. Сред министрите на ДПС пък са социалният Хасан Адемов, екологичният Искра Михайлова, която е избрана за евродепутат, и спортният Марияна Георгиева. Останалите министри са експерти и това бил "големият проблем" - симпатизантите на партията не припознават в кабинета "Орешарски" своето правителство.


Маргарита Попова: Трябва да запазим преференциалния вот
"Монитор"
Преференциалният вот трябва да се доразвива, защото хората показаха, че искат да използват тази формула. Това обяви вицепремиерът Маргарита Попова във връзка с възможността за разместване на партийните листи, от която на евровота се възползваха над половин милион избиратели.
Не трябва нещо, което е проработило, да бъде сменено, категорична е Попова. „Всеки път, когато направим някакъв законопроект или е влязъл в сила закон, не чакаме да заработи и да се създадат традиции на прилагането му, а бързаме да кажем, че искаме да направим нещо още по-добро и по-прозрачно", коментира вицепрезидентът.