Бедствено положение в община Шумен! Преля язовир

Напълно са унищожили земеделската продукция

Четири язовира в шуменската община Смядово преливат, а една река излезе от коритото си след обилните дъждове през изминалата нощ, съобщава Нова телевизия. В село Янково започнаха да пълнят чували с пясък, за да изградят дига, която да спаси селото, ако водите тръгнат към домовете на хората.

Припомняме, преди два дни Шуменска област отново пострада от проливни дъждове и градушка. На места земеделската продукция е унищожена на 100 %.

Нивото на водата в язовира над село Янково рязко се вдигнало тази сутрин. Над 100 литра на квадратен метър е падналият дъжд през изминалото денонощие и контролираното изпускане на водохранилището не е достатъчно. Местните се страхуват от наводнение, след като преди девет години водата от язовира заляла селото.

Общински работници и доброволци се готвят трескаво за борба с водната стихия. Дежурствата на язовира продължават и има готовност за бърза евакуация на хората.

Кметът на Смядово Иванка Петрова обясни, че две помпи допълнително изпомпват водата в язовира. Подготвят се чували с пясък, за да може при нужда да се спре водата на пътя, докато се изгради дига.

Язовир „Александрово" също прелива. Той застрашава цялото село Веселиново. Водоемът е под непрекъснато наводнение. Преливат и язовирите край селата Дибич и Маломир. Река Мътнишка преля и заля 12 двора в шуменския квартал "Макак", а в село Мадара реката е заляла един мост.